Рецепти с твърдо сварени яйца
Ако след Великденските празници са ви останали куп яйца, които се чудите как да употребите, а зелената салата с яйце ви е дошла до гуша – ето ви четири вкусни рецепти.
Руло „Стефани“
Продукти:
1 кг кайма
4-5 твърдо сварени яйца
2 средно големи моркова
2 кисели краставички
сол
черен пипер
кимион
галета
2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Откъснете 2 парчета домакински алуминиево фолио с дължина около 30 см всяко. Сложете ги леко застъпени на масата или кухненския плот. Омесете каймата със подправките. Поръсете обилно и равномерно с галета и отгоре хубаво разстелете каймата. Подредете обелените яйца в редичка по дължина и разпределете около и върху тях нарязаните на тънки ивички моркови и краставички. Оставете по няколко сантиметра в двата края без плънка, за да може да се затвори рулото.
С помощта на фолиото навийте на стегнато руло (без самото фолио), запечатайте от двата края и преместете в тавичка за печене, като мястото на прихлупване да остане отдолу, за да не се разтвори при печенето.
Поръсете с олиото, добавете вода и печете във фурна на около 200 градуса. От време на време заливайте рулото със соса, за да не изсъхва и да не се разцепи.
Сервирайте на филийки с гарнитура от картофено пюре, ориз или зелена салата.
Салата с картофи и яйца
Продукти:
4-5 по-големи картофа
2-3 твърдо сварени яйца
2-3 кисели краставички
1 глава червен лук
сол, олио (зехтин), оцет
Начин на приготвяне:
Сварете картофите и ги обелете. Нарежете ги на кубчета, заедно с яйцата и киселите краставички. Лука нарежете на малки кубчета или тънки ивички. Подправете на вкус и разбъркайте.
Към тази салата може да добавите и нарязан на кубчета кашкавал или маслини.
Яйца шмеркезе
Продукти:
5-6 твърдо сварени яйца
5-6 листа зелена салата
майонеза
горчица
кисело мляко
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Обелете яйцата и ги срежете на половинки. Извадете жълтъците и ги намачкайте в купа. Добавете майонеза, горчица, кисело мляко и подправки. Разбъркайте добре, докато стане гладка смес.
С помощта на шприц (може и с лъжица) напълнете белтъците с готовата смес. В чиния сложете листата от зелената салата и върху тях подредете готовите яйца.
Може да украсите с кръгчета маслини, ивички червена чушка, листенца магданоз, пера пресен лук или чесън.
Пастет от авокадо и яйца
Продукти:
1 връзка магданоз
1 малка връзка пресен лук – само перата
3 узрели авокадо
1 с.л. лимонов сок
4 твърдо сварени яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. майонеза
черен пипер
Начин на приготвяне:
Накълцайте на ситно магданоза и перата от зеления лук с помощта на кухненски робот или пасатор. Добавете обелените и нарязани на кубчета авокадо, лимоновият сок, нарязаните яйца, сол и пипер на вкус. Бъркайте всичко с пасатора, докато придобие вид и консистенция на пастет. Изсипете в купа и охладете в хладилник.
Сервирайте с чипс или препечени филийки.
13,033 преглеждания