Рецепти с бутертесто
Бутертестото е изключително приятен и лесен продукт за готвене. Има безброй рецепти за солени или за сладки вкусотии. Ние ви предлагаме 3 лесни и много бързи рецепти, които да предложите на любимите си хора вкъщи.
Ябълков пай с бутертесто
Нужни продукти:
– 1 пакет бутертесто
– 1 кг ябълки
– сокът и кората от 1 лимон
– 1 с.л. брашно или галета
– 2 ч.л. канела
– 100 гр пудра захар (плюс още малко за поръсване)
Начин на приготвяне:
1. Разделете бутертестото на две равни части. Разстелете едната в тавичка за пай и оставете да почине малко.
2. През това време обелете, махнете семките и нарежете ябълките на полумесеци или кубчета. Сложете ги в подходящ съд, добавете сокът и кората на лимона, брашното (галетата), захарта и канелата. Внимателно разбъркайте.
3. Изсипете сместа в тавичката с основата за нашия пай.
4. Разстелете отгоре другата кора. С виличка направете украса отгоре. Може с много остър нож внимателно да изрежете върху горната кора фигурки в формата на ябълки.
5. Напръскайте леко с вода и поръсете с останалата захар.
6. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути, докато тестото стане златисто.
7. Сервирайте топло с ванилов сладолед или сметана.
Тарта с гъби и бекон
Нужни продукти за 4 порции:
– 1 пакет бутертесто
– 1 средна глава лук
– 150 г печурки
– 180 гр бекон
– 1-2 с.л. олио или зехтин за готвене
– 1 шепа орехови ядки
– 1 яйце
– няколко стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука, бекона и гъбите на кубчета.
2. Загрейте мазнината в подходящ съд и задушете леко лука за около 5 минути. Добавете парченцата бекон и продължете готвенето още 5-7 минути. Накрая сложете и гъбите. Разбъркайте добре съставките и оставете сместа да изстине. Може да я изсипете върху кухненска хартия, за да попие излишната течност.
3. Разстелете бутертестото и с остър нож, нарежете на четири правоъгълни парчета и ги поставете в тавата за печене.
4. Разпределете по равно сместа върху всяко парче, като оставяте по малко място от всички страни. Поръсете с ореховите ядки.
5. Намажете краищата с разбитото яйце и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато тестото се надуе и придобие златист цвят.
6. При сервиране поръсете с нарязания на ситно магданоз.
Бутерки с ванилов крем
Нужни продукти:
– 500 гр бутертесто
– 1 яйце
– захар и канела за поръсване
за крема:
– 1 л. прясно мляко
– 3 яйца
– 10 с.л. захар
– 125 г масло
– 3 с.л. нишесте (с аромат на ванилия)
– 3 пълни с.л. брашно
– 3 прахчета ванилия или ½ капсула есенция
Начин на приготвяне:
1. С остър нож нарежете бутертестото на правоъгълници или квадрати.
2. Намажете ги с разбитото яйце и поръсете с кристалната захар и канелата.
3. Подредете ги в тава върху хартия за печене и го сложете да се изпекат добре. След като са готови ги оставете напълно да изстинат.
4. Сложете на котлона достатъчно голям съд, в който изсипете млякото и половината захар. Оставете да се загрее, като разбърквате, за да се разтопи захарта.
5. Разбийте с помощта на миксер яйцата с останалата захар. Постепенно прибавяйте брашното, нишестето и ванилията, до получаването на гладка смес.
6. Разредете с малко от млякото и след това внимателно и постепенно изсипете сместа при кипналото мляко като разбърквате непрекъснато, докато се сгъсти.
7. Свалете от котлона и прибавете маслото. Оставете да изстине.
8. Ако имате шприц може да напълните бутерките с крема или с помощта на лъжица да го намажете отгоре. При желание може да ги направите от няколко парчета тесто с крем по средата.
6,780 преглеждания