Рефлексотерапия – две основни техники за повече здраве и добро настроение

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

reflexology

Рефлексотерапията е точков масаж на определени зони по стъпалата или дланите, който са в пряка връзка с вътрешните ни органи.

Рефлексотерапията има хилядолетна история и води началото си от Япония и Китай . В Европа започва да се практикува едва в началото на 20-ти век.

Рефлексотерапията представлява точков масаж на биоактивни точки по долната повърхност на човешкото стъпало. Осъществява се чрез натиск, а както е известно нашите стъпала изобилстват от такива точки. И ако очите са огледало на душата, то стъпалата са огледало на вътрешните ни органи. Върху долната им повърхност са разположени зони, в които се проектират вътрешните ни органи и системи. Чрез натиск върху определени точки ние можем да въздействаме върху съответния орган или система, с която е свързана съответната точка.

Напълно в реда на нещата е първоначално да изпитаме силна болка, но постепенното й отслабване към края на масажа ще означава, че настъпва оздравителен процес. Често рефлексотерапията се прилага в домашни условия като надежден помощник в борбата с вирусни и простудни заболявания, особено в преходните сезони, в какъвто се намираме в момента.Чрез рефлексотерапията се постига приятно затопляне на стъпалата, но и по цялото тяло, тъй като се подобрява кръвообръщението, след броени минути се чувства прилив на енергия и бодрост, сякаш сме спали поне няколко часа.

Натискът в рефлексогенните точки по ходилата и дланите стимулира енергийния поток в цялото тяло, подобрява състоянието на нервната и кръвоносна системи и подпомага оздравяването. Ако в дадена зона изпитвате особено чувствителност или силна болезненост, това е белег за енергиен блокаж, който нарушава баланса в цялото тяло. Скоро след масажа болезнеността в съответната зона отшумява.

Рефлексотерапията се прилага само ако кожата на стъпалата е здрава, без открити рани, гъбички и разширени вени. Добре е бременните да изчакат появата на наследника, преди да прибегнат да помощта й.

Можете да прилагате рефлексотерапията сами в домашни условия, но специалистите твърдят, че е по-добре друг да прави масажа, за да можете да се отпуснете напълно, а ефектът да е 100% сигурен. Ако се чувствате здрави, чудесно, но ще се уверите колко по-добре ще ви стане, ако отделите време за един масаж на стъпалата. Той със сигурност ще ви направи още по-ведри, усмихнати, а и по-работоспособни.

Ето и двете основни техники за точков масаж на стъпалата:

*Техника на палеца Обхванете с една ръка пръстите на крака, а с палеца на другата натиснете малко по-силно от обикновено точката, върху която сте избрали да въздействате. Сгънете леко палеца в ставата и го „разходете“ напред, като свивате и изправяте ставата.

*Техника на показалеца С показалеца можете да масажирате ходилата отгоре и отстрани. Натискайте избраната точка показалеца си, като отново го „разхождате“ напред, свивайки и отпускайки първата става. Палецът и другите три пръста ще ви служат за опора.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,858 преглеждания

Comments are closed.