• No categories

Първото яйце

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

яйца, жълтък, белтък, алергени, бебе, деца, Омега3, хранителни, рецепта

Яйцата са храна, която е изключително хранителна. Те са вкусни, лесни за храносмиланe и могат да се консумират от всички възрасти – от най-малките до възрастните хора. В допълнение на всичко това, те могат да се приготвят по много и различни начини.

Защо е полезно:

Яйцата имат повече протеини сравнение с пилешкото месо или млякото.

Кога мога да дам яйца на моето бебе?

Може да запознаете вашето дете първо с жълтъка – когато то е на около 6 месеца и чак след това с белтъка на яйцето. Яйцата са много хранителни и са важна част от режима ни на хранене. Жълтъкът може да повиши нивото на желязо на бебетата от 6 до 12 годишна възраст, както и да обогати организма с Омега3 мастни киселини.

Яйцата, и най-вече белтъка, е един от 8-те най-големи алергени. Помнете, че белтъкът не трябва да се дава на бебета, до навършването им на 1 годинка.

Тъй като наближава Великден, ние ви предоставяме няколко лесни рецепти с яйца за вашето бебе

Рецепти с яйца за бебета:

Твърдо сварено яйце

Обелете яйцето и го разрежете на две. Извадете жълтъка, смачкайте го и го прибавете към кърмата, кисело мляко, ябълково пюре или друго, което смятате, че е подходящо за вашето бебе.

NB: Твърдо сварените яйца започват да се въртят, когато са сварени

Бъркани яйца:

Счупете яйцата и отделете жълтъка от белтъка. В тиган нагорещете малко зехтин или масло. Разбъркайте жълтъка в купа с кърма, сок или друго и получената смес сложете в тигана. Разбъркайте постоянно, докато е напълно готово

Яйца, ориз и зеленчуци:

1 или 2 твърдо сварени жълтъка

1 чаша сварен кафяв ориз

¼ чаша пюре от зеленчуци като моркови, броколи или дори сладки домати

Съединете всички съставки и разбъркайте добре. 

Храни, които вървят с яйца:

Ябълки

Круши

Броколи

Моркови

Карфиол

Грах

Сладки домати

Ечемик

Леща

Ориз

Знаехте ли, че:

Яйцата от щраус трябва да се варят около два часа и половина, за да станат твърдо сварени

Цветът на жълтъка зависи храната на кокошката – може да варира от светло-жълт до наситено оранжево.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

25,246 преглеждания

Comments are closed.