Първото яйце
Яйцата са храна, която е изключително хранителна. Те са вкусни, лесни за храносмиланe и могат да се консумират от всички възрасти – от най-малките до възрастните хора. В допълнение на всичко това, те могат да се приготвят по много и различни начини.
Защо е полезно:
Яйцата имат повече протеини сравнение с пилешкото месо или млякото.
Кога мога да дам яйца на моето бебе?
Може да запознаете вашето дете първо с жълтъка – когато то е на около 6 месеца и чак след това с белтъка на яйцето. Яйцата са много хранителни и са важна част от режима ни на хранене. Жълтъкът може да повиши нивото на желязо на бебетата от 6 до 12 годишна възраст, както и да обогати организма с Омега3 мастни киселини.
Яйцата, и най-вече белтъка, е един от 8-те най-големи алергени. Помнете, че белтъкът не трябва да се дава на бебета, до навършването им на 1 годинка.
Тъй като наближава Великден, ние ви предоставяме няколко лесни рецепти с яйца за вашето бебе
Рецепти с яйца за бебета:
Твърдо сварено яйце
Обелете яйцето и го разрежете на две. Извадете жълтъка, смачкайте го и го прибавете към кърмата, кисело мляко, ябълково пюре или друго, което смятате, че е подходящо за вашето бебе.
NB: Твърдо сварените яйца започват да се въртят, когато са сварени
Бъркани яйца:
Счупете яйцата и отделете жълтъка от белтъка. В тиган нагорещете малко зехтин или масло. Разбъркайте жълтъка в купа с кърма, сок или друго и получената смес сложете в тигана. Разбъркайте постоянно, докато е напълно готово
Яйца, ориз и зеленчуци:
1 или 2 твърдо сварени жълтъка
1 чаша сварен кафяв ориз
¼ чаша пюре от зеленчуци като моркови, броколи или дори сладки домати
Съединете всички съставки и разбъркайте добре.
Храни, които вървят с яйца:
Ябълки
Круши
Броколи
Моркови
Карфиол
Грах
Сладки домати
Ечемик
Леща
Ориз
Знаехте ли, че:
Яйцата от щраус трябва да се варят около два часа и половина, за да станат твърдо сварени
Цветът на жълтъка зависи храната на кокошката – може да варира от светло-жълт до наситено оранжево.
25,234 преглеждания