Приказни герои учат децата на финансова грамотност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Book Cover za vutreshna v statiqta

Възможно ли е катерици, мечки и мишки да учат децата на финансова грамотност? Несъмнено! Чешката авторка и илюстраторка Дениса Прошкова прави точно това с книгата си „Къде растат парите?“. Книгата е първо четиво за финансите за деца, а за да избегне отегчението от сухата и сложна финансова материя авторката умело вплита кратки приказки с герои от животинския свят, които забавно и достъпно въвеждат в същността на личните финанси.

Семейство Катеричкови от Дъба демонстрира на децата идеята и смисъла на данъците, спестяванията, застраховането и пенсионното осигуряване. Защо едни семейства са по-бедни, а други по-богати, каква е връзката между работливост, инициативност и богатство, увлекателно разказва мечешката приказка за семействата Меченцеви и Мъхнаткови. Ако родителите се затрудняват да обяснят на децата какво са заем, лихва, кредит и ипотека, Прошкова има подходяща приказка и за този случай. Чрез любовта на Плъханкови и Мишанкови към домашните коледни сладкиши авторката пояснява на достъпен език тези неясни дори за много възрастни термини.

Докато придобиват начална финансова грамотност с увлекателните истории, децата могат да се забавляват и с оцветяване на илюстрациите. В книгите обикновено не се рисува, но по думите на Прошкова „за тази е тъкмо обратното, затова си пригответе моливи за оцветяване“.

 

Къде растат парите?“ се издава на български език в превод на Мая Христова и със съдействието на NN България. Книгата може да бъде намерена в офисите на компанията в цялата страна.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,157 преглеждания

Comments are closed.