Стихчета и приказки, които да четем на децата, според възрастта им – от 4 до 6

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
prikazki-za-decata-ot4-do-6

В тази възраст децата проявяват интерес към четенето и е много вероятно те сами да ви помолят да ги научите да четата. Ако обаче не все още не проявяват интерес към подобни занимания, не се притеснявайте. Това в никакъв случай не е повод за притеснения.

Продължавайте да четете на детето си, дори ако то вече може и само, защото тези моменти са изключително важни за осъществяването на близък контакт с подрастващия човек и за установяването на връзки, които ще ви правят близки през целия ви живот.

Как да четем на децата в тази възраст?

Децата между 4 и 6 годишна възраст са достатъчно големи, за да възприемат отлично четенето  на достатъчно дълги текстове, при това без да е необходимо да си променяте гласа и интонацията. Техният речников запас е нараснал, така че те разбират по-голямата част от лексиката без никакви затруднения и въпросите от тяхна страна също намаляват. В тази възраст децата вече слушат текста напълно осъзнато.

Често те биват буквално обсебени от дадена приказка и е много вероятно да ви карат да им четете една и съща история в продължение на всеки ден седмица или дори повече. Ще се учудите колко много подробности помнят, ако ги накарате да ви разкажат любимата си приказка.

Приказките за тази възраст са по-дълги, затова е добре да ги четете на части. Избирайте да спрете с четенето на най-интересните моменти. По този начин ще държите буден интересът на малкия човек и дори очаквайте това да предизвика желание детето само да посегне към книжката и да пожелае да го научите да чете.

Ако по време на четенето детето ви зададе въпроси, чийто отговори и вие не знаете, не се шашкайте, нито ги оставяйте без отговор. Просто потърсете отговорите заедно в някоя енциклопедия или в интернет. Те вече са достатъчно големи и за това.

След 5-тата година можете да заведете детето си в библиотеката и да му покажете как и откъде може да си намира различни книжки.

Какво да им четем?

В тази възраст децата обожават да слушат истории за приключения и пътешествия в екзотични земи. Те вече имат нагласата да слушат по-дълго време, затова можете да избирате по-дълги разкази, повести и дори да започнете с първите детски класически романи.

Това е и времето, в което децата са готови да възприемат и информацията от различните енциклопедии. Можете да започнете с подготовката за постъпване в училище.

Децата между 4 и 6 години проявяват интерес и към зараждането на живота, затова за тях са подходящи и книжки, свързани със събитията около появата на бебето.

Произведения:
Мечо Пух
Магьосникът от Оз
Историята на Халифа-щърк
Малкият Мук
Пипи дъбгото чорапче
Емил от Льонеберя
Приключенията на Незнайко
Принцът и Просякът
Приказки от цял свят
Приключенията на барон Мюнхаузен
Пинокио
Приказки по телефона
Храбрият шивач
Историите за муминтролите
Шумът на върбите
Приключенията на Лукчо
Бамби
Чернишка
Лакомото мече
Ането
Ян Бибиян
Ние, врабчетата
Патиланци
Макс и Мориц
Книга за джунглата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

34,916 преглеждания

Comments are closed.