9 типа майки, които ще срещнете във Фейсбук

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
mothers on Facebook

 

Напоследък Фейсбук сякаш се сля с един тематичен форум или пък грешката е само в моя телевизор, извинете, „таймлайн“. Анализаторската ми природа, забелязвайки този факт, съответно не пропусна да се прояви и този път, като съвсем подсъзнателно (какво ли би казал, Фройд? ) раздели виртуалното майчиното общество на 9 малки подгрупи.

Ето кои са те. Всички съвпадения с лица и събития са напълно случайни!

Майката – фотограф
Вярно, че малката Мелани-Тиана е прекрасна, но 84 снимки на час сякаш се оказват прекалено много, дори за човек, който обожава децата, като мен. Още по-лошото е, че в повечето случаи тези майки са обсебени от мания за „лайкове“ и са готови да те премахнат от „Приятели“, ако забележат, че системно НЕ харесваш снимките на съкровището им, нищо, че може да се окаже физически невъзможна задача.

Майката – професор
Тя сякаш е родена да бъде майка. Няма тема, която да е непозната за нея. Дългогодишен консултант по кърмене, с две издадени книги за детското хранене и с магистърска степен по Детска психология. Едва ли някой може да й стъпи на малкия пръст и тя си умира да го демонстрира. Каквото и да си говорим обаче, от този тип майки можем да научим наистина много, за да се погрижим още по-добре за децата си.

Майката – информатор
Тя е навсякъде, винаги е информирана и в крак с последните тенденции. Ако искате да разберете къде са най-добрите намаления на детски дрешки, кога ще се проведе дадено събитие, какво е „КиндиРу“ или пък просто ви интересува дали Кинчето от третия етаж не е бременна – не се колебайте да изпратите ЛС на тази майка.

Майката – враг
Тя мрази всичко, което е модерно да се мрази – ваксините, адаптираното мляко, ранното захранване, пакетираните храни, зеленчуците от пазара, еднократните пелени, проходилките, пластмасовите играчки, почистващите препарати, правописните грешки, селфитата, бежанците, политиците, лелките в детската градина … и майки като мен, които пишат подобни статии.

Майката – кулинар
Ако не видим снимка на аранжираната семейна закуска на Пепи от седмия етаж, денят ни не би бил същият. У тях винаги ухае на прясно изпечени френски кифлички, целувки с портокалови корички и ароматно кафе, ммм. Тя си умира да споделя с цялата си Фейсбук-аудитория своите кулинарни шедьоври – от шкембе чорба до майсторска триетажна торта с фондан и трябва да си призная, че ми се ще и на мен да мога така, а не трети ден да се мъчим с безсолната ми картофена яхния.

fb-spodelqne

 

Майката – по-по-най
Малката Рая-Никол беше само на 6 месеца, когато направи своите първи крачки, няма да повярвате, но на 8 месеца използваше гърнето съвсем по предназначение, без някой да я е учил, а на 2 и половина прочете „Война и мир“ в оригинал. Майките, които имат непрекъсната нужда да изтъкват постиженията на децата си са класика, но днес Фейсбук им дава огромно поле за изява.

Майката – цитат
Нейният профил е отрупан с мили картинки и сърцераздирателни мисли, свързани с очарованието на майчинството. Понякога вероятно се чудите, как успява да намери толкова много материали по темата и същевременно да се наслаждава на това да бъде майка в реалния живот. Но трябва да признаем, че понякога е много ободряващо да направим един бърз скрол на профила й – просто защото и ние сме майки.

Майката – мъченица
Знаете ли кой не е спал цяла нощ и има нужда от огрооомна чаша кафе? Точно така – Лили, майката на Марти, когото го мъчат кучешките зъби. А знаете ли кой е прекарал цял ден в кухнята и няма сили дори да напише статус във Фейсбук – точно така Ани – майката на Мими, която отказва да яде друго, освен кисело мляко. През техните очи, майчинството е наказание, а не благословия, но ние знаем, че мрънкането и оплакването са само защитен механизъм и всъщност те са всеотдайни и грижовни майки.

Майката – хубавица
Да, тя има дете, но винаги е неотразима и не спира да ни го напомня почти ежедневно. Дрехите от преди бременността й стоят перфектно, спокойно може да позира по бански само месец след раждането и винаги намира време за лек грим и прическа. Тя не се притеснява да остави детето на баба му, за да излезе и да се позабавлява. Този тип майки са един свеж полъх, който ни носи вдъхновение – явно всичко е възможно, стига да умеем да обичаме и себе си, поне колкото обичаме детето си.

Просто майка
Всъщност, това е нещото, което ни обединява. Всяка от нас е най-добрата за своето дете и то ще бъде щастливо, ако израсне под грижите и любовта и. Без значение какви снимки качваме, какви статуси публикуваме, какви въпроси задаваме и какви коментари пишем – всички вече сме под един знаменател – „майки“. Крайно време е да го разберем и вместо да водим войни едни с други, да направим света едно по-добро място за децата ни!

 

автор: Веси Димитрова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,972 преглеждания

Comments are closed.