• No categories

Прасковена торта с плодови цветя

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

59-torta s plodovi zvetja_660x430

Плодовото изобилие на тази торта не може да остави равнодушен никого – дори и най-отявления противник на десертите.

Необходими продукти:

за тортата:

– 200 г меко масло
– 200 г фина кристална захар
– 50 г кокосови стърготини
– 1 ч. л. ванилена есенция
– 200 г брашно с набухватели
– 2 с. л. царевично нишесте
– ½ ч. л. бакпулвер
– 4 яйца

за крема:


– 500 г праскови или нектарини

– 4 с. л. захар
– 200 мл вода
– 3 с. л. ванилов пудинг или царевично нишесте
– 200 г маскарпоне или крем-сирене
– 200 г пудра захар
– 1 шушулка ванилия

за украса:


– 400 г ягоди

– 200 г грозде
– 4 кивита
– 1 ананас
– 1 малка диня
– 1 пъпеш
– 1 връзка мента
– бамбукови шишчета
– метални форми за цветя от Xcerx

Начин на приготвяне:

1. Кокосовите стърготини се накисват в 150 мл вряща вода за 30 мин.

2. Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Добавят се накиснатите кокосови стърготини и ванилената есенция. Слагат се яйцата едно по едно. Сипват се пресетите заедно брашно, нишесте и бакпулвер.


3. Сместа се сипва в полусферична купа с диаметър 24 см или в тавичка с диаметър 20 см, намазана с масло и посипана с галета. Пече се в загрята фурна на 180˚ С за 40 – 50 мин. Охлажда се върху решетка.


4. Блатът се нарязва на 3-4 хоризонтални слоя.


5. За крема прасковите се обелват и се пасират с водата. Сместа се слага да заври заедно със захарта. Нишестето се разтваря в 50 мл студена вода и се добавя към врящата смес. Разбърква се до сгъстяване. Охлажда се, като се разбърква от време на време, до стайна температура.


6. Маскарпонето се разбива с пудрата захар. Половината от прасковения крем се прибавя лъжица по лъжица към сиренето, като се разбърква с дървена бъркалка. Накрая се слагат семенцата на ванилията.


7. Пластовете на блата се слепват, като се намазват първо с останалата част от прасковения и върху него – с крема с маскарпоне. Цялата торта се намазва с крем и се слага в хладилник да стегне за 3-4 часа.


8. Плодовете се нарязват на резени и от тях с формичките се изрязват цветя с различни размери. Сглобяват се, като се редуват цветовете. Застопоряват се, като първо се набождат парченца листа от ананас или малки парченца кора от диня. Сглобените цветя се аранжират върху тортата. Дупчиците се запълват със стръкчета мента.

Благодарим за рецептата на:

menu logo
   списание Меню
  www.menumag.bg


Вижте още рецепти за торти:

carrot-cake   Морковена торта

sea   Морска торта с басейнче

7. shokoladova torta s qgodi i maskarpone   Шоколадова торта с ягоди и маскарпоне

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

4,296 преглеждания

Comments are closed.