• No categories

Прасковен сладкиш с кокосова коричка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

60-Praskoven sladkish s hrupkava kori4ka_660x430

Печените плодове може и да не притежават активната свежест на пресните, но компенсират липсата й с упойващ карамелен вкус и нежна консистенция.

Необходими продукти за 4 порции:

за пълнежа:

– 500 г праскови
– 3 с. л. захар
– 1 с. л. царевично нишесте
– 2 с. л. лимонов сок
– 2 с. л. масло

за коричката:


– ½ ч. ч. брашно

– ½ ч. ч. захар на кристали
– ½ ч. л. бакпулвер
– щипка сол
– 50 г масло
– 1 яйце
– 1 ч. л. ванилена захар
– 3 с. л. ситни кокосови стърготини
– 3 с. л. едри кокосови стърготини за поръсване или филирани бадеми

за гарниране:


– 1 ч. ч. цедено кисело мляко

– 2 с. л. пудра захар
– 1 ч. л. ванилена захар
– ½ ч. л. канела

Начин на приготвяне:

1. Прасковите се обелват, нарязват се на резени и се разбъркват с нишестето, лимоновия сок и захарта. Слагат се на дъното на керамична или стъклена топлоустойчива форма за печене. Отгоре се слага маслото, нарязано на малки бучици. Пече се в предварително загрята фурна на 180° С за 20 мин.

2. Брашното за коричката се смесва със захарта, ситните кокосови стърготини, бакулвера, ванилената захар и солта. Добавя се маслото и се стрива на трохи. Прибавя се яйцето и отново се стрива на трохи.

3. Запечените праскови се поръсват с трохите, отгоре се разпределят останалите едри кокосови стърготини. Сладкишът се завива с алуминиево фолио и се запича още 20 – 30 мин. на 170° с или докато се зачерви.

4. Сервира се топъл, като се сипва с голяма лъжица и се гарнира с цеденото мляко, разбъркано с канелата, захарта и ванилията.


За рецептата благодарим на:

menu logo
   списание Меню
  www.menumag.bg


Опитайте и другите ни вкусни предложения:

01-tikvichki-sirene-feta   Запечени тиквички в доматен сос и сирене фета

Ashure s kamut i spelta_03   Ашуре с камут и лимец

kartofena salata s bilki-SLIDESHOW   Картофена салата с билки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,136 преглеждания

Comments are closed.