Практични съвети за родители: как да се справим с липсата на сън

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

roditeli-lipsa-na-sun

Ако отскоро сте родители, най-вероятно дните и нощите ви се сливат и изглеждат безкрайни. Спокойно, и това ще мине!

Но вероятно точно сега не ви се слушат „народни мъдрости“, а ви трябва някой истински и практичен съвет как да се справите с недостига на време за сън, така че да успеете поне мъничко да си отдъхнете.

Трябва да сте наясно, че единственият начин да се справите с недостига на сън е… повече сън! Това е така, защото просто няма какво друго да компенсира липсата и недостига му.

Ако бебето вече спи по цяла нощ, а вие не можете да спите, това може да е трайно нарушение на съня и вероятно състоянието ви изисква намесата на специалист, но ако просто не можете да спите, защото бебето се буди през нощта и има нужда от вас, следващите съвети може би ще ви помогнат да си наваксате липсите.

Ето някои основни ситуации, свързани с недоспиване и лесни начини да се справите с тях в краткосрочен план.

Постоянно игнорирате будилника:

Много родителите, а и не само те, се обръщат на другата страна след като чуят звука на будилника, като преди това са го изключили и продължават с опитите да поспят поне още някоя и друга минута.

Какво да направите:

Ако искате да станете в точно определен час, настройте алармата за точния момент, в който трябва да станете, не 15 минути по-рано, защото тогава със сигурност няма да станете и със сигурност ще отложите алармата поне няколко пъти, което не само, че не ви вдига от леглото, а ви лишава от ценни минути сън.

За да сте сигурни, че това няма да ви се случва, увеличете силата на звука и когато будилникът ви звънне, не му обръщайте гръб, а просто станете от леглото. Друг ефективен начин да не „биете“ аларменото устройство е да го оставите далеч от леглото си, така че да не можете да го изключвате с едно протягане на ръката.

Чувствате се отпуснати и вяли през целия ден:

Налегнала ви е апатия, направо сте като премазани от товарния влак след като току-що сте станали от леглото и единствената ви мисъл е как да не заспите отново още в същия момент, в който сте станали.

Какво да направите:

Обикновено повечето родители се зареждат с „конска“ доза кофеин и повечето споделят, че са успели да преживеят тези моменти благодарение на постоянното зареждане с напитки, съдържащи кофеин.

Добрият съвет е да не прекалявате с кофеиновите напитки, защото това пряко може да застраши способността ви да заспите вечерта, освен това огромните количества кофеин ви правят по-нервни и напрегнати. Ако кърмите кофеиновите напитки също не са препоръчителни, а най-добре изобщо да отсъстват от менюто ви. Не забравяйте е факта, че кофеинът действа бърза, но кратковременно и на практика няма как да повлияе на липсата на сън.

По-добре приемайте енергийно стимулиращи храни – пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци, риба и домашно приготвени натурални сокове, които по естествен начин ще подобрят тонуса ви трайно.

Чаша вода с лимон сутрин на гладно също действа тонизиращо и зареждащо.

Трудно се концентрирате:

Изпитвате трудности да се съсредоточите върху важните неща за деня, непрекъснато пропускате уговорки, срещи и други ангажименти.

Какво да направите:

След безсънна нощ е изключително трудно да се съсредоточи дори Чък Норис. Затова, ако нощта е била тежка, просто отложете всички задачи, които могат да бъдат отложени за по-подходящ момент и преминете в режим на „пестене на енергия“. Така от една страна няма да допуснете грешки, за които после да се обвинявате, а от друга ще изразходвате по-малко енергия, която и без друго не ви е в излишък.

Ако някоя неотложна задача ви е виснала над главата, опитайте се да я свършите в началото на деня, когато степента ви на концентрация има вероятност да е все още добра. Най-малко изискващите задачи оставете за около обяд, защото в ранния следобед със сигурност ще усетите как клепачите ви буквално се затварят сами.

Тежка сънливост

Тя е свързана с невъзможността да се концентрирате и е естествено продължение на всяка безсънна нощ. Непроветрените и топли помещения, както и липсата на чист въздух допълнително ще я задълбочат.

Какво да направите:

Отворете широко прозорците, дори ако навън е зима, духа или вали. Излезте на балкона и подишайте чист въздух, напръскайте лицето си с хладка вода. Пийнете студена вода или студен чай, ментовият върши чудесна работа.

Ако дрямката е непреодолима, отпуснете се в креслото до леглото на бебето или го вземете на семейното легло и се опитайте да поспите заедно. Дори само 15-тина минутна дрямка ще ви ободри.

*Обилното хранене и сънливостта

Ако редовно не си доспивате, най-вероятно след всяко хапване, особено ако е обилно и съдържа мазни и тестени храни, се чувствате като пред припадък.

Какво да направите:

Много майки споделят, че храните, които приемат след безсънна нощ имат пряко въздействие върху общия им тонус и върху това как се чувстват през деня. Ако се нахраните с пица, бургер или друга „бърза“ и не съвсем здравословна храна, трудно може да се справите с натрапчивата дрямка, която ще ви налегне след това.

Приемайте предимно зеленчуци, плодове, леки въглехидрати и избягвайте преработените и мазни храни. Този тип хранене е изпитан начин да се справите с последствията от безсънните нощи и ще ви помогнат да сте по-бодри и отзивчиви.

Сънливост и шофиране

Ако трябва да шофирате в ден след безсънна нощ, това може да е доста рисковано и да доведе до неприятни инциденти.

Какво да направите:

Ако е наложително да шофирате в подобен ден, задължително преди да го направите се опитайте да си починете поне половин час. Ако продължите да се чувствате уморени и несигурни, по-добре се обадете на приятел или роднина и го помолете да шофира вместо вас. Ако вече шофирате, но усетите, че придремвате, отбийте на безопасно място и затворете очи за няколко минути, а най-добре излезте от колата и подишайте свеж въздух. Тъй като вероятно детето ви ще е с вас в този момент, можете само да отворите прозореца, но в никакъв случай не го оставяйте само в колата. Ако няма кой да ви помогне, а усещате, че не можете да продължите, паркирайте колата на сигурно място и си викнете такси, за да ви откара у дома.

Раздразнителни сте и постоянно викате на децата и партньора си

В ден след тежка нощ всичко е възможно, дори това да крещите на най-близките си, макар да ви се струва, че нямате капчица сила.

Какво да направите:

Това, което можете да направите, и то да е от полза за всички, е да се опитате да избегнете всяка възможна ситуация, която допълнително ще ви изтощи емоционално, а и физически. Не допускайте малки перипетии и дребни проблемчета да се превръщат в мащабни конфликти. Ако усетите, че сте на път да сътворите тайфун, направете няколко дълбоки вдишвания и не изричайте думи, за които след това ще съжалявате. Ако това не помогне излезте на балкона или отидете в другата стая, усамотете се за няколко минути или просто слезте до магазина. Това ще ви помогне да се успокоите и да не стоварвате самосвала с нерви на децата и половинката си.

Купчината домакинска работа заплашва да ви затрупа

Когато човек е недоспал той не е в състояние да изпълнява ефективно дори ежедневните си задължения, които в обикновена ситуация са лесни като детска игра.

Какво да направите:

Опитайте се да опростите максимално ежедневието си и решавайте по една домакинска задача дневно – днес изгладете, утре почистете в кухнята, а вдругиден – подредете детската стая. Не си поставяйте „програми-максимум“, с чието изпълнение сте напълно наясно, че няма да се справите.

Не забравяйте – няма нищо по-важно от съня и почивката, от тях зависи вашето физическо и психическо здраве, дори да си мислите, че чистият ви и подреден дом и грижите за децата са на първо място.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,270 преглеждания

Comments are closed.