Тайни, магии и майстории очакват децата на 1 и 2 юни в Мраморното фоайе на НДК

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dfk3

Програмата на Софийски международен литературен фестивал предлага разнообразни акценти и любопитни срещи, както за деца, така и за техните родители. Разговори, отворени работилници и ателиета по творческо писане са във фокуса, в който всеки може да припознае своите литературни „изкушения”.

Запазете отсега 1-ви (събота) и 2-ри юни (неделя) за разходка между страниците на любимите детски книги, за оглеждане в цветовете на илюстрациите и впускане в приключенския дух на героите.

Международният ден на детето, 1-ви юни на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще започне в 10:15 с Ателие за книжни обложки, вдъхновено от изложба корици от Любен Зидаров, представено от издателство “Егмонт”. За бодрия дух на малките читатели и техните родители ще се погрижи Велиана Симеонова от блога „Двама с мама”. Към компанията ще се „присъединят” още Том Сойер, героите от „Островът на съкровищата” и още много любими литературни персонажи, с които заедно да създаде един незабравим книжен старт на празничния ден!

dfk1

Програмата ще продължи със Среща разговор с Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова, представена от издателство “Еуниката”. Началото е в 11:00. Деца, подрастващи и техните родители ще могат по-нетрадиционен начин да се запознаят с често незабележимите супергерои, които дават на всеки енергия и добро настроение – зеленчуците. „Боби в царството на зеленчуците” е за всеки, които иска да расте здрав и бодър.

 „Магия или наука?” със Стан и Стефи от 12:00, представена от “Егмонт ” ще въвлече младежи, тинейджъри и всички почитатели на добре познатите влогъри в любопитна игра с образователен характер и един експеримент в дух на магии и открития за света.

dfk4

От 14:00 ч. издателство „Труд” ще представи Среща разговор с Мирослава Скарлату, гръцка писателка с български произход. Мирослава пише разкази и статии, а от няколко години професионалното й предизвикателство е преводът. Книгата „Гръцки народни приказки” е първата й работа по превод на детска художествена литература.

Следобедната програма в празничния 1-ви юни на фестивала продължава с Представяне на книгата на „Миш и Маш” от Анита Тарасевич с илюстрации на Надежда Кацарева от 15:00, в партньорство с издателство „Хермес”. Две любопитни, вироглави и пакостливи мишлета и техните необикновени истории от един градски таван се прокрадват в страниците  на книгата. Закачливи майсторски рисунки и хумористичен сюжет, в които лудориите на Миш и Маш се съревновават с бягството им от съседите и стария котарак ще привлекат децата да разлистят книгата.

В неделя, 2-ри юни, събитията ще се открият със Среща разговор с илюстратора Борис Стоилов от 11:00, представена от издателство “Хермес”. Един от най-талантливите художници на книги, добре познат на изкушените ценители и техните деца с дарбата си да допълва литературните истории с елегантните си рисунки ще разкаже подробности около работата си по „Златно перо“, серията „Майстори на приказките“, изданията на „Малкият принц“, „Патиланци“, „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен“.

Korica-THE-MEMORIES-OF-LIGHT

Тайните на студийния фотографски проект от 12:00, представено от издателство “Знаци” ще запознае с творчеството на първия ателиерен фотограф-художник в България Петър Папакочев. Разговорът и „разходката” сред архивите и спомените за майстора и неговите кадри ще води неговият син – Георги Папакочев. Всеки с интерес към улавянето на картина във фотографска лента ще може отблизо да види илюстрации и техники от най-новата книга „Паметта на светлината”, включваща над 340 образа на видни българи от всички сфери на изкуството.

petq-kukudeva

Петя Кукудева

Неделната образователна-артистична програма на фестивала продължава с Майсторски клас по творческо писане с Петя Кокудева от 13:30 (за деца, които се вълнуват от писане) в партньорство с “Жанет 45”. Позната на всеки с вкус към приключенията и майсторските истории, Петя Кокудева ще бъде отличен гид за малки и по-големи почитатели на литературата. Петя Кокудева е и съавтор на серия весели учебни помагала, а някои от стихотворенията й са се превърнали в песни, други са включени в читанки за първи, втори и трети клас. Таланта на Петя да работи с деца и да се впуска заедно с тях в магични игри със сигурност ще отключи у всеки сред участниците в работилницата й нюх към доброто писане. Заключващото фестивала събитие е Book Tag на живо, представено от издателство  „Егмонт”, което започва в 15:00. Интерактивен, необичаен прочит към най-новите методи за литературно потапяне, вдъхновено от социалните мрежи, каналите за книги в YouTube и книжните емоции в Instagram. Всеки е добре дошъл да се включи в първия Book Tag на живо и да сподели книжните си тайни!

*Всички събития от програмата на Софийски международен фестивал за деца и младежи се провеждат в Национален дворец на културата НДК, Мраморно фоайе.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,861 преглеждания

Comments are closed.