Постна питка с маслини
Продукти:
1 пакетче суха мая
500-600 гр брашно
1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
50-60 мл зехтин
1 ч.ч. топла вода
обезкостени маслини
морска сол
Приготвяне:
Разтворете маята и захарта в половината топла вода, покрийте и оставете да втаса 10 минути.
Пресейте брашното в купа, добавете солта, направете „кладенче“ и изсипете в него шупналата мая и останалата вода. Замесете тестото, а след като го оформите на топка преместете на масата и го доизмесете като постепенно прибавяте зехтина. Поставете в намазана със зехтин купа, покрийте с фолио и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
От втасалото тесто разточете дебела кора, намажете я допълнително със зехтин и поръсете богато с обезкостените и нарязани на дребно маслини. Навийте я на стегнато руло и нарежете на филийки, а тях наредете като цвете в кръгла тавичка, постлана с хартия за печене.
Оставете да втасва половин час или докато си удвои обема, след това изпечете на умерена фурна – 170/180 градуса за около 35-40 минути.
Докато е още топла, можете да поръсите питката с малко морска сол и със сухи подправки – мащерка и риган й отиват най-много.
6,802 преглеждания