• No categories

Последното танго на Бертолучи (7 филма за любовта)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bertoluchiснимка: www.imdb.com

Наричат го “Последният император на киното”, но всъщност е първият, който дръзва да открадне нечия красота и да я представи на екран като чувствен и еротичен танц в любимия на половината свят Париж.

Бернардо Бертолучи, полетя към вечно зелените небесни полета на 26 ноември 2018 г., на 77 годишна възраст. Маестрото, защитил името си с най-престижните награди в света на киното, и чиято звезда ще остане да свети завинаги в бляскавия небосклон на славата, е роден на 16 март 1941 г. в Парма. Едва на 22 години заснема първия си филм “Сухата кумица”, а през 70-те години на миналия век, точно по времето на голямата рецесия, която удря и италианското кино, той скандализира света със своето “Последно танго в Париж”. В него главните роли са поверени на Марлон Брандо и Мария Шнайдер, а заради секс сцените филмът е безмилостно цензуриран след първата си прожекция в Ню Йорк, и в САЩ, и в Италия, но това не му пречи да се превърне в един от най-гледаните филми по света за всички времена. По-късните “Открадната красота” и “Мечтатели” продължават любовната и интимна тематика във филмите му и го превръщат в емблема на истински стойностното и запомнящо се кино през последните десетилетия.

От любов към хубавото кино и към Бертолучи правим следващата класация, с която да стоплите следващите дни и да се посветите на своите собствени съкровени желания.

“Последният император” (The Last Emperor ) 1987 г.

posledniqt-imperator

“Последно танго в Париж” (Ultimo tango a Parigi) 1972 г. 

posledno-tango

“Открадната красота” (Stealing Beauty) 1996 г.

otkradnata-krasota

Мечтатели” (The Dreamers) 2003 г. 

mechtateli

“Малкият Буда” (Little Buddha) 1993 г.

malkiqt-budda

Триумфът на любовта”  (The Triumph of Love) 2001 г.

triumfut-na-lubovta

Конформистът” (Il conformista) 1970

konfomistut

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,564 преглеждания

Comments are closed.