Ползите за дъщерите на работещите майки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_283917053

Дъщерите на работещи майки израстват по-самостоятелни, успяват да изградят по-успешна кариера, имат по-високи доходи и по-равностойни взаимоотношения с околните в зряла възраст, отколкото момичетата, отглеждани от майки домакини.

До този извод са стигнали учени от Харвардския университет, които са използвали данни от проучване, проведено в 24 различни страни, включително Великобритания и САЩ. Според резултатите от това проучване работещите майки „често намират различна гледна точка за социалните послания, отнасящи се към децата и работата им“. Истината е, че техните деца всъщност процъфтят, а дъщерите специално се развиват с възможно най-позитивният пример за кариера.

Професор Катлийн МакГин, водещ автор на проучването, отбелязва, че ефектът върху професионалното развитие на децата, чиито майки работят на пълен работен ден, е особено забележим в Англия и в Америка, отколкото в някои други европейски страни като Финландия и Германия.

Изследването показва още, че между работещата майка и дъщеря й се изграждат добри взаимоотношения, уважение, те по-често използват мили думи, когато говорят помежду си, а заетостта на майката учи детето да бъде зряло, отговорно и самостоятелно.

Наред с това, става ясно, че едно от всяка трета дъщеря достига до високи постове по стълба на кариерната йерархията, по-адаптивни са, завършват повече от една образователна степен и често се посвещават на научни дейности.

Ребека Алън е работеща майка с две дъщери и като работеща майка твърди, че дъщерите на такива майки имат предимство пред момичетата, отглеждани продължително време у дома, тъй като те нагледно са получили важния урок от майките си за това как да постигнат успех в кариерата си, как да преодоляват дискриминацията и негативното обществено отношение.

„Днес отношението към работещите майки е съвсем различно, то няма нищо общо с отношението, характерно за предишните две поколения“ – казва Алън, която е старши академик в Института по образование UCL и директор на звено за изследвания на данните от образованието.

Данните от сегашните изследвания показват, че децата на работещи майки са по-либерални като възрастни към жените на работното им място, а синовете са изключително старателни по отношение на родителските грижи и разпределянето на ролите в семейството.

„Нашите анализи показват, че синовете, които са отгледани от работещи майки са по привързани към дома и семейството, които създават след време, когато пораснат. Прекарват повече време в грижи за всички членове на семейството, отколкото са тези момчета, които са отгледани от майките, които си стоят вкъщи.“ – заключават изследователите.

„Дъщерите отгледани от работещи майки прекарват по-малко време вкъщи, отколкото момичетата отгледани от майки-домакини, но когато са на работа не оказват влияние върху участието на по-възрастни хора в грижите за семейството и дома.“

Белинда Фипс, председател на Дружество Фосет за равнопоставеност на половете твърди, че: „Да си работеща майка носи много ползи не само за самата майка, но и за децата й.“

„За съжаление обаче все още жените вършат почти цялата домакинска работа, включително и задачите, свързани с отглеждането и възпитанието на децата, което означава, че равенството на половете все още не е постигнато“ – споделя още тя. „За да се постигне пълен баланс между работа и личен живот е необходимо да се постигне баланс между професионалните задължения и семейните ангажименти.“

Едно е ясно, че без значение дали родителите имат успешна и динамична кариера или отделят доволно много време за отглеждането и въз.питанието на децата си, те понякога прекарват цялото си време с тях, а понякога не могат дори да ги видят, важно е обаче всеки родител да е наясно, че от него самия зависи това едни ден да види детето си успял и щастлив човек.

Източник: www.theguardian.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,625 преглеждания

Comments are closed.