Пълнени чушки с орехов сос
Chiles en nogada е традиционна мексиканска рецепта, която се приготвя на националния празник на страната – 16 септември. Тя е и своеобразен символ на държавата, защото е издържана в цветовете на мексиканското знаме – зелено от чушките, бяло от соса и червено от зърната нар.
Продукти за 4 порции:
– 12 по-дребни зелени чушки черна капия
– 3 яйца
– 3 с. л. брашно
– 200 мл олио за пържене
за пълнежа:
– 2 средни домата
– 2 с. л. олио
– 1 малка глава лук, ситно нарязана
– 2 скилидки чесън, ситно нарязани
– 400 г смляно свинско месо
– 1 с. л. стафиди
– ⅓ ч. л. смляна канела
– 2 с. л. белени бадеми, нарязани
– 1 малка кисела ябълка, обелена и ситно нарязана
– 1 малка твърда круша, обелена и ситно нарязана
за соса:
– 200 г орехови ядки
– 50 г белени бадеми
– 2 ч. ч. прясно мляко
– 100 г френско козе сирене
– 2 нара
Начин на приготвяне:
1. Доматите се изпичат от всички страни в сух тиган, обелват се и се нарязват на много ситно.
2. За пълнежа в загрятото олио се слагат лукът и чесънът, добавя се месото и се подправя със сол и пипер на вкус. Когато месото се посготви, се добавят доматите, стафидите, канелата, бадемите и плодовете. Разбърква се на силен огън, докато се изпари цялата течност.
3. За соса ореховите ядки и бадемите се накисват в млякото за 20 мин. Пасират се заедно със сиренето. Подправят се със сол.
4. Чушките се пускат в 1 л вряща вода за 15 мин. и се обелват, докато са горещи. На всяка чушка се прави разрез отстрани и семките се отстраняват под течаща студена вода. Подсушават се и се напълват със сместа.
5. Всяка чушка се овалва в брашно. Белтъците се и жълтъците се разбиват поотделно на пяна, смесват се, чушките се потопяват в разбитите яйца и се изпържват в сгорещената мазнина.
6. Горещите чушки се сервират със студения сос и се гарнират със семената от нар.
Време на приготвяне: 90 минути
Степен на трудност: сложна
За рецептата благодарим на:
Още рецепти:
2,157 преглеждания