Пълнен шаран
На Никулден в жертва се принася риба, най-често – шаран. Доверете се на пълнения шаран приготвен от Меню по оригинална рецепта от видинския край. И не забравяйте – за да бъде пълна къщата ви с пари, шаранът, който приготвяте за празника, трябва да е с люспи.
Необходими продукти за 4 порции:
– 1 шаран, около 1,5 кг
– 2 глави лук, нарязан на филийки
– 4 с. л. олио
– 4 домата
– 1 морков, нарязан на ситно
– 1 ч. ч. счукани орехи
– 2 с. л. нарязан на ситно копър
– 2 с. л. гъсто кисело мляко
– черен пипер на вкус
– 1 кубче зеленчуков бульон
– 2 с. л. олио за заливане
Начин на приготвяне:
1. Рибата се почиства, измива се и се поръсва с черен пипер. Леко се посолява.
2. Лукът и морковът се запържват в олиото, прибавят се нарязаните на кубчета и отцедени домати и се натрошава кубчето зеленчуков бульон. Добавят се едро счуканите орехи, копърът, черен пипер на вкус и киселото мляко. С получената смес се напълва рибата и се зашива с бял памучен конец. Остатъкът от плънката се слага в тавата.
3. Шаранът се залива със сгорещеното олио и се слага да се запече за 40 мин. на 190° С. Сервира се с прясна салата.
За вкусната Никулденска трапеза се погрижиха от:
Още рецепти с риба:
2,836 преглеждания