Пица-лодка
Необходими продукти:
за тестото:
– 3 ч.ч брашно
– 1 яйце
– 1 пакетче суха мая
– 250-300 мл. хладка вода (част от водата може да замените с прясно мляко)
– 2 с.л. зехтин
– 1 ч.л. сол
– 1 ч.л. захар
за плънката:
– 5-6 с.л. смлени домати (може и от консерва)
– 1 глава лук
– 1 червена чушка
– 1 зелена чушка
– 150 -200 гр. настърган кашкавал
– босилек или риган на вкус
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята във водата (или млякото) и захарта. Пресейте брашното, направете кладенче по средата, в което сипете маята. Прибавете зехтина, яйцето и солта и замесете меко тесто. Ако се налага добавете повече вода или брашно.
2. Когато тестото е готово, го разделете на части (в зависимост колко лодки искате да се получат) и ги оформете, като се опитате да получите по-висок борд. Намажете го с малко масло или зехтин и прехвърлете в подходяща тава,покрита с хартия за печене.
3. Разпределете доматите по дъното и поръсете с босилека или ригана. Разпръскайте равномерно нарязания на дребно лук и чушките, нарязани на ивички. Поръсете обилно с настъргания кашкавал.
4. Печете в умерено загрята фурна, докато кашкавалът се разтопи и се получи златиста коричка.
5,969 преглеждания