• No categories

Питка-подкова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pitka podkova_660x430

Това е обреден ден, който се приготвя за църковни празници, но може да се прави и във всеки друг ден и на семеен празник. Формата на подкова идва от символа на коня и същността на празника. Всичко останало, обаче, е традиционно, семейно и внася дух домашната атмосфера. Важно условие е да са постни, каквато е тази уханна рецепта с орехи и зехтин.

Необходими продукти за 1 питка

500 г брашно

10 г прясна мая

1 ч. л. мед

250 мл хладка вода

1 ч. л. сол

10 орехови ядки

1 с. л. маково семе

2 с. л. зехтин

Начин на приготвяне

  1. Маята се разтваря със 100 мл хладка вода и меда. Разбърква се с 1 с. л. брашно и се оставя да шупне за 20 мин.
  2. Останалото брашно се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и се сипват маята и останалата вода. Всичко се разбърква с дървена лъжица и се меси, докато тестото стане еластично и престане да лепне по плота. Слага се в намаслена купа да втасва 90 – 120 мин., или докато удвои обема си.
  3. Втасалото тесто се сипва на плота, разстила се с ръце и се завива на руло. Оставя се да почине 10 мин. и се разточва и издърпва настрани с ръце, докато достигне дължина 60 см. Слага се в тавичка. Увива се във форма на подкова и се оставя да втаса 60 мин.
  4. Фурната се загрява на 210˚ С. На дъното се слага тавичка с 1 ч. ч. вода.
  5. Втасалото тесто се нарязва с ножица през 10 см. Отгоре се поставят орехите и се поръсва с мака. Слага се да се пече в загрятата фурна за 20 – 30 мин, докато се зачерви.

Рецептата е изготвена и предоставена от списание Меню.

Още вкусни рецепти:

Salata%20riba%20ton_660x430%20copy  Салата от зелен фасул и риба тон

Soleni%20pala4inki%20s%20tikva%20i%20manatarki_660x430  Солени палачинки с тиква и манатарки

Tarta%20sas%20smokini%20i%20domati_660x430  Тарта със смокини и домати

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,924 преглеждания

Comments are closed.