Пилаф от киноа с тиквички и маслини
Готвенето в бульон е основна характеристика на пилафа, така че замяната на ориза с твърде интересната киноа е малък грях към правоверните почитатели на ориенталското ястие.
Необходими продукти за 4 порции
1 ч. ч. киноа
3 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
½ ч. л. сол
1 с. л. зехтин
1 връзка пресен лук, нарязана
2 стръка пресен чесън, нарязани
4 сушени домата, ситно нарязани
2 тиквички, нарязани на кубчета
1 зелена люта чушка, ситно нарязана
100 г маслини, нарязани
3 с. л. копър, ситно нарязан
черен пипер на вкус
за зеления сос:
1 връзка магданоз
1 ч. ч. орехи
100 г зехтин
1 скилидка чесън
⅓ ч. л. сол
Начин на приготвяне
1. Киноата се измива под течаща вода, изцежда се, залива се с бульона, посолява се и се слага да заври. Огънят се намалява и се оставя да къкри 20 мин. или докато се свари. Останалата течност се отцежда.
2. Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се за минута. Слагат се тиквичките, чушката и сушените домати. Разбъркват се, докато започнат да се зачервяват. Прибавят се маслините, копърът, киноата, сол и пипер на вкус. Сипва се в тавичка и се запича 20 мин. във фурна, загрята на 190° С.
3. За зеления сос всички продукти се пасират заедно.
4. Лъжица от соса се слага на дъното на чиния и върху него се сипва пилафът.
981 преглеждания