Пълнена тиква
Сладостта на тиквата в контраст с нежната пикантност на праза, ароматите на вермута и вълшебното дълбоко ухание на трюфел – ето едно постно ястие за облизване на пръсти.
Необходими продукти за 4 порции:
1 по-дребна тиква, до 2 кг
1 ч. ч. ориз
2 стръка праз, ситно нарязани
100 мл вермут
1 ч. л. трюфелово олио
Начин на приготвяне
1. Отрязва се капаче на тиквата и вътрешността се посолява и се намазва с олио. Слага се в тавичка да се изпече за 40 – 60 мин. на 190˚ С, докато се зачерви и омекне.
2. През това време се приготвя пълнежът. Загряват се 3 с. л. зехтин или олио и в него се разбърква празът. Добавя се оризът. Разбърква се 1-2 мин. и се налива вермутът. Когато се изпари, се слагат 1½ ч. ч. гореща вода или зеленчуков бульон. Затваря се с капак и се оставя на тих огън, за да се абсорбира течността. Добавя се трюфеловото олио, разбърква се, наливат се още 100 мл горещ бульон и се сипва в тиквата. Запича се кратко, за да може оризът да поеме течността от тиквата.
3. Може да се поднесе с нарязани сушени домати и с маслини.
1,360 преглеждания