• No categories

Още 5 следпразнични рецепти с варени яйца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ако се чудите как да употребите великденските яйца, които са ви останали след празника, ние ви предлагаме още 5 много вкусни, бързи и здравословни рецепти със сварени яйца.


Яйчен сандвич

Нужни продукти: 2 филийки нарязан бял или пълнозърнест хляб със семена (по желание може да са леко запечени в тостер), 3 яйца, 1 намачкано авокадо, 1 супена лъжица салатен дресинг по желание (или лъжица горчица, лека майонеза, хумус), 1 супена лъжица лимонов сок, 1-2 листа салата айсберг, резенчета домат, магданоз, пипер, зехтин за поръсване.

С помощта на вилица намачкайте в купичка 2 жълтъка и 2 белтъка. Третото яйце нарежете на парченца. Към намачканите яйца добавете намачканото авокадо. Добавете дресинга (горчицата, майонезата, хумуса) и лимоновия сок. Подправете със сол и пипер, поръсете с малко магданоз. Вземете нарязаните на триъгълници филийки хляб. Намажете от всяка страна със сместа. Върху едното триъгълниче отгоре поставете нарязаното яйце, салата айсберг, домат. Похлупете. Направете същото с останалите две триъгълничета. Отгоре поръсете с капки зехтин и магданоз.


Спаначено- яйчена салата

Нужни продукти: Няколко шепи спанак, няколко парченца пуешка шунка (може да се замени с пушена сьомга или друг вид месен продукт или риба), 2-3 сварени яйца, 1 домат, шепа настъргано сварено червено цвекло, ½ малка кофичка заквасена сметана, магданоз, целина, копър, зехтин, лимон, черен пипер, сол, кашкавал за поръсване.

Нарежете всички зеленчуци, настържете свареното цвекло. Нарежете яйцата и ги прибавете към зеленчуците. Разбийте сметаната със зехтина и всички подправки. Ако искате салатата да стане по-лека, изпълнете рецептата без сметаната или пък не поръсвайте накрая с кашкавал. Преди консумация подправете с лимонов сок.


Пълнени домати

Нужни продукти: 6-7 средни здрави домата, 2-3 сварени яйца, 1 консерва с риба тон, опаковка рулца от раци, горчица на вкус, лъжица лека майонеза (заквасена сметана или хумус), магданоз, лимонов сок, зехтин, сол, пипер.

Изчистете доматите от вътрешността, като изрежете капаче отгоре и издълбаете семките и месото с помощта на лъжица. Смесете всички продукти – нарязаните яйца, вътрешността от доматите, рибата, нарязаните на дребно рулца, майонезата, горчицата, подправките. Напълнете доматите със сместа. Отгоре поръсете с магданоз, лимонов сок, пипер и зехтин.


Пълнени с хумус яйца

Нужни продукти: 5-6 сварени яйца, 1 ч.ч. хумус, горчица на вкус, няколко лъжици царевица, пресен лук на вкус, червен пипер, зехтин, черен пипер, сол.

Отстранете жълтъците от нарязаните на дълги половинки яйца. Смесете жълтъците, хумуса, горчицата, царевицата, нарязания на ситно лук, подправките. Добавете малко зехтин. Разбъркайте и със сместа напълнете белтъците. Отгоре поръсете с червен пипер и капки зехтин.


Запечен яйчен сандвич

Нужни продукти: 2-3 пресни кръгли питки (или според желания брой на сандвичите), 2 сварени яйца, 2 сурови яйца, бекон, шунка или пушена сьомга, връзка пресен лук, бяло саламурено сирене, шепа кашкавал, чаена лъжичка къри, магданоз, 1 малък домат, зехтин, сол, черен и червен пипер.

Нарежете питките на половинки. По желание ги намажете с малко масло или поръсете със зехтин. Нарежете сварените яйца и бекона. Нарежете лука и го запържете в зехтина. Добавете нарязаните яйца, бекона и домата (по желание). Сложете суровите яйца и бъркайте. Добавете бялото сирене и двата вида пипер. След като яйцето се приготви и лукът е достатъчно сготвен, свалете сместа от котлона. Разпределете от нея върху всяка половинка хляб. Отгоре поръсете със зехтин и кашкавал. Печете в загрята фурна, докато кашкавалът се запече и придобие приятен загар. Сервирайте и поръсете с магданоз.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

20,761 преглеждания

Comments are closed.