• No categories

Оризово-грахови кюфтета с телешко

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

58-Orizovo grahovi kufteta_660x430

Ето иранската разновидност на познатите ни кюфтенца в доматен сос. Съставките за ароматното ястие са пъстри като персийски килим, а вкусът ни е донякъде близък, но и по ориенталски екзотичен.

Необходими продукти за 6-8 порции:

– 500 г телешка кайма
– 1 ч. ч. бланширан ориз
– 1 ч. ч. жълт грах, счукана бакла или сварен нахут
– 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
– 1 с. л. естрагон, ситно нарязан или 1 ч. л. сушен
– 1 връзка левурда или зелен лук, ситно нрязан
– 1 връзка магданоз, ситно нарязан
– 1 връзка копър, ситно нарязан
– 1 ч. л. куркума
– ⅓ ч. л. сода бикарбонат
– 3 яйца
– 2 глави лук, ситно нарязани
– 2 с. л. зехтин
– 2 с. л. сушени червени боровинки
– 4 с. л. нарязани орехи
– 1 с. л. доматено пюре
– 2 с. л. лимонов сок
– сол, пипер, лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:

1. Оризът се сварява в 4 ч. ч. подсолена вода за 10 мин. и се отцежда.

2. Жълтият грах се сварява в 4 ч. ч. вода и се отцежда.

3. Каймата се обърква с нарязаните зелени подправки, куркумата, сол, пипер, сварените и охладени ориз, жълт грах, содата и яйцата.

4. В дълбок тиган се загрява зехтинът и се слага лукът. Разбърква се, докато се задуши. Половината се изважда и се размесва с боровинките и орехите.

5. При останалия в тигана лук се добавя доматеното пюре, разбърква се и се наливат 500 мл гореща вода. Слага се лимоновият сок и се посолява на вкус.

6. От каймата се оформят 6 големи кюфтета, които се напълват със сместа от лук, боровинки и орехи. Напълнените кюфтета се пускат в слабо врящата вода. Водата трябва леко да ги покрива. Затварят се с капак и се оставят да къкрят 45 мин.

7. Останалият от варенето сос може де се редуцира, след като се извадят кюфтетата, или да се сгъсти с малко брашно, разтворено в студена вода, и да се поднесе с кюфтетата.

Рецептата ни предоставиха от списание Меню

http://www.menumag.bg/

Вижте и другите ни вкусни предложения:

bivolsko sirene sus salata ot nar_05   Биволско сирене със салата от нар

sangria600   Испанско лято с лимоново-прасковена сангрия вкъщи

pulneni tikvichki s pesto   Пълнени тиквички с моцарела и песто 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,434 преглеждания

Comments are closed.