• No categories

Няколко съвета относно хелоуинската тиква

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

halloween-pumpkin

Няколко съвета относно хелоуинската тиква:

Тиквата, когато е разрязана или издълбана, се разваля много бързо. Имайте това наум, когато я приготвяте. Най-добре е да я направите не по-рано от ден или максимум два преди празника. Използвайте тиквата след не повече от 24 часа след Хелоуин, ако искате да не я изхвърлите, а да сготвите нещо с нея.

Ако имате малки деца, които още не разбират опасността от пипането на огън, ще трябва да помислите как по-безопасно да осветите тиквата. Най-лесно е да го направите със свещ. Но този вариант може да крие много рискове. Затова вместо свещ сложете в тиквата специална малка лампичка. Пазарът предлага голям избор, така че едва ли ще срещнете трудности при намирането на най-подходящата. Лампичката може да се свързва в електрическата мрежа или пък да работи на батерии – както прецените, че ще ви е най-удобно.

Не забравяйте, ако решите да поставите в тиквата свещ, че си имате работа с истински огън. Ще трябва да се съобразите освен с детето си, и с други неща. Не поставяйте тиквата на място, близко до дървени, хартиени или други леснозапалими изделия. Не оставяйте свещта без надзор или запалена през нощта.

Ако надупчите капака на тиквата – на по-малки или по-големи дупчици, ще получите много красив светлинен ефект.

Може да сложите в тиквата специално сензорно устройство за издаване на звук – така, когато някой се приближи към нея, тя ще „говори”.

Бъдете сигурни, че дъното на тиквата е стабилно и няма опасност да се разпадне. Ако имате опасения, сложете под тиквата чинийка или тавичка.

Съобразете големината на свещта – ако тя е твърде голяма, такъв ще бъде и пламъкът. Когато капакът е поставен, има опасност да го обгори.

Ако тиквата започне да гние или да се разваля, потопете я в студена вода за известно време – това ще я „стегне” и освежи, за да може да издържи още.

За да не се сбръчка тиквата след разрязването, може да я намажете с малко мазнина.

Използвайте семките на тиквата, не ги изхвърляйте. Те могат да се хапват, много са вкусни и полезни. Запечете ги във фурната с малко сол и брашно по желание.

Използвайте семките и за да си отглеждате ваша собствена тиква, ако имате необходимите условия.

Ако нямате време, място и желание да разрязвате тиквата, направете украсата по по-лесен начин – просто изрисувайте тиквата с бои, маркери или друго средство за рисуване. Може и да я облепите с цветна хартия или парчета красив плат.

Не се ограничавайте да рисувате или дълбаете само от едната страна на тиквата, може да я нашарите цялата.

Не бива да се отчайвате, ако изцяло „оплескате” нещата и от тиквата ви не се получи красива украса. Тя все още е съвсем годна за хапване, така че я нарежете и я изпечете или направете с нея някакъв десерт.

Пригответе си всичко необходимо предварително – нож, канцеларско ножче, лъжица за изгребване, вестници за постилане, боички, маркери, шаблон. Така ще работите по-спокойно и подредено.

Най-важното правило, което не бива да забравяте, е да се забавлявате!

 

Вижте още:

Рецепти за Хелоуин

Хелоуин

Как да си направим страшна тиква за Хелоуин

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,116 преглеждания

Comments are closed.