Научете всичко за кафявия ориз
Кога мога да захранвам бебето си с кафяв ориз?
Домашно приготвеният кафяв ориз е подходящ за бебета на 4-месечна възраст. Не забравяйте обаче, че най-добрата възраст за захранване на бебета с твърда храна е 6 месеца.
Хранителната стойност на кафявия ориз
Кафявият ориз е много хранителен, повече от белия. Това е така, тъй като кафявият ориз се подлага на много по-малка обработка, поради което запазва качествата си. Той е по-евтин и се приготвя лесно. Лев по лев, спестявате много повече, като приготвяте кафяв ориз на бебето си. Домашно приготвената оризова каша е по-богата на хранителни вещества и съдържа много по-малко химикали, към които бебето ви може да е алергично.
Кафяв ориз (1 чаша,варен) протеинни 5.03 гр |
|
ВИТАМИНИ |
МИНЕРАЛИ |
Витамин А: 0 IU |
Калий: 84 мг. |
Витамин С: 0 мг |
Фосфор: 162 мг. |
Витамин В1 (тиамин): 0.18 мг. |
Магнезий: 84 мг. |
Витамин В2 (рибофлавин): 0.04 мг. |
Калций: 20 мг. |
Ниацин: 2.9 мг. |
Натрий: 10 мг. |
Фолиева киселина: 8 мкг. |
Желяжо: 0.8 мг. |
Съдържа други витамини в малки количества. |
Съдържа следи от манган, мед и цинк. |
Как да избирам и съхранявам кафяв ориз?
Кафяв ориз на цели зърна може да се съхранява на хладно и тъмно място до 12 месеца. Ако температурата в стаята много се повиши, оризът може да се съхранява и в хладилника. Оризът трябва да стои на хладно тъмно място, но трябва да проверявате качеството му от време на време.
Продукти от бял ориз като брашно, пълнозърнесто брашно, ръжено брашно и др., може да гранясат, ако не се съхраняват в хладилник. Когато купувате тези продукти, най-добре е да взимате малки количества, за да ги употребите преди да гранясат.
Следвайте същите указания за съхраняване на брашно от ориз, ръж или ечемик и т.н., които сте приготвили у дома, за да приготвите каша на бебето. Останалото количество съхранявайте в добре затварящ се съд, на хладно и тъмно място, най-добре – в хладилник.
Най-добрият начин за приготвяне на кафяв ориз
Идеалният начин за приготвяне на ориз е в уред за варене на ориз. След като се свари трябва да го пюрирате. Когато използвате оризено брашно, прибавете половин чаша вода на всяка ¼ чаша ориз, като доливате още, ако е необходимо. Най-важното е да бъркате постоянно, за да не останат бучки в кашата.
Кафявият, а не белият, ориз е една от най-здравословните храни в света
Разликата между кафявия и белия ориз не е само в цвета. Зрънцето ориз се състои от няколко слоя. При обработването на кафявия ориз само най-външната обвивка се премахва. Така максимално се запазват хранителните качества на ориза. При по-продължителна обработка се премахва следващия слой, като резултатът е бял ориз, който е изгубил много от качествата си.
На този етап обаче оризът все още не е бил полиран, както сме свикнали да виждаме белия ориз в магазините. Полирането премахва алеуроновия слой на зрънцето, в който се съдържат здравословните жизненоважни мазнини. Тъй като мазнините много бързо гранясват от оксидацията с въздуха, те се премахват, за да се удължи срока на годност на ориза.
Крайният продукт е бял ориз, който всъщност представлява рафинирано нишесте, лишено от всичките му хранителни вещества.
6,793 преглеждания