Митове за бременността след 35

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_bremennostazapochva2_600x700.jpg

Схващането, че бременността и раждането след 30-тата година на жената е страшно и опасно отдавна не е на дневен ред. Въпреки това една голяма част от жените над 30, които все още не са станали майки, продължават да се притесняват от някои схващания по темата.

Предлагаме ви следващите 6 причини, с помощта на които да забравите за тези опасения.
Съвременните специалисти твърдят, че раждането след 30-35 годишна възраст е точно толкова нормално и естествено, колкото е и на 25.

Мит първи: След 30-тата година на жената зачеването става все по-трудно.

Според статистиката 80% от жените на възраст между 30 и 40 години забременяват в рамките на една година по естествен начин.

Мит втори: След 35-тата година съществува голям риск от спонтанен аборт.

Рискът от спонтанен аборт е еднакъв, независимо от възрастта на бременната. За съжаление всяка седма бременност е под риск от спонтанен аборт. Този риск по никакъв начин не бива да влияе на решението на една жена да забременее. След 35 годишна възраст този риск се увеличава едва с 1,5%. Освен това, след спонтанен аборт е напълно възможно да последва нормална бременност, която да завърши успешно.

Мит трети: След 35 годишна възраст не се правят Ин витро процедури.

Статистиката показва точно обратното.  Повече от половината жени на възраст над 35 години прибягват до ин витро процедури. Същият дял се отнася и към жените под тази възраст.

Мит четвърти: Фертилитетът на жените намалява след 35 годишна възраст.

Това изобщо не е вярно. Броят на яйцеклетките с нарастване на възрастта намалява, но вероятността от успешна бременност не.

Мит пети: На бременните над 35 години несправедливо се слага етикет: „възрастна първескиня“.

Добрите специалисти никога не биха използвали подобно определение. Това е съвършено остаряло понятие, което също толкова неоправдано е използвано за жени над 25 години в средата на 20 век.

Мит шести: Рискът от усложнения се увеличава многократно.

Усложнения като хипертония и гестационен диабет могат да се появят както при бременни след 35 годишна възраст, така и при по-млади жени. Подобни опасни усложнения се случват рядко като цяло, а освен това, ако бременните се грижат за здравето си преди и по време на бременността, рискът от усложнения се свежда почти до нула и с нищо не надвишава рисковете при 25-годишните жени.

Ако стриктно спазвате съветите на вашия гинеколог и следите състоянието на организма си, независимо от това дали сте на 25 или на 35, вероятността да родите здраво дете по естествен начин е напълно реален. И не давайте ухо на слухове и поверия, а следвайте ритъма на собственото си тяло. То най-добре ще ви подскаже кога е моментът – на 20, на 30 или на 40 години да станете майка.

По материали от ihappymama.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,759 преглеждания

Comments are closed.