Няколко полезни съвета за татковците

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Таткото има огромна роля в живота на детето. Затова трябва колкото се може повече да бъде до него и да го подкрепя. Ето какво още може да направят татковците, за да бъдат още по-добри


Уважавайте жената до себе си

Едно от най-добрите неща, които може един татко да направи за детето си е да има уважение към своята партньорка. Ако сте женени, поддържайте брака си здрав и жизнен. Ако не сте, пак е важно да подкрепяте мама и да я уважавате. Родители, които се зачитат и уважават, създават чудесна среда на детето.


Прекарвайте достатъчно време с детето си

По това как таткото прекарва времето си, детето може да види кое наистина е важно за него. Ако винаги изглеждате прекалено зает за детето си, то ще се чувства пренебрегнато независимо какво му обяснявате. Често, да имате дете означава да жертвате нещо, за да може да се отдадете изцяло на родителството. Но не забравяйте, че най-важното за едно дете е да му отделяте време. Децата растат толкова бързо и всяка изпусната възможност е загубена завинаги.


Спечелете си правото да бъдете чути

Не един и два са случаите в едно семейство, където бащата говори само когато детето е направило нещо лошо. И затова доста от децата се свиват от страх, когато майка му им каже „Баща ти иска да говори с теб”. Говорете с детето си още докато е малко. Не губете връзката с него, това не е добре и за двете страни. Отделете време и изслушвайте и чуйте техните идеи и проблеми.


Възпитавайте с любов

Всички деца имат нужда от упътване, възпитание и дисциплина – не наказание, а поставяне на някакви граници. Научете детето си, че от всяко тяхно действие има последици. Бащите, които възпитават по спокоен и честен начин децата си, показват любов и привързаност към тях.


Бъдете модел за подражание

Бащите са модел за подражание на децата си, независимо дали го осъзнават или не. Момиче, което расте с любящ баща ще знае, че заслужава да се отнасят с нея с уважение и ще знае какъв мъж иска. А пък ако имате син, може да го научите какво е важно в живота като това да бъдещ искрен, да си човечен и отговорен.


Бъдете учител

Много бащи си мислят, че не те трябва да са учители в живота на детето, но не е така. Баща, който учи детето си на това кое е правилно и кое не и го окуражава да прави най-доброто, ще види, че детето му ще прави добър избор в живота си. Всеки ден преподавайте на детето си, за да може да научи основните неща в живота.


Хапвайте заедно

Да споделяте хапванията си заедно, независимо дали са закуски или вечери, е нещо безценно. Но не само това, то е и важна част от здравословния живот на семейството. Така давате възможност на детето си да сподели с вас какво му се е случило през деня или какво го очаква. Също така е добре таткото да изслушва и да дава съвети. Но най-важното е, че така сте заедно и е един чудесен повод  да прекарате малко време заедно.


Четете на детето си

За съжаление, все повече телевизията доминира в живота на детето. Затова вие като родител и най-вече като баща трябва да промените това и да четете колкото се може повече на детето си. Децата най-добре се учат чрез четенето. Започнете още докато са съвсем малки, а когато пораснат – окуражавайте ги да четат сами.     


Показвайте привързаност

Децата имат нужда от сигурност. Те трябва да знаят, че са желани, приети и обичани. Родителите, особено татковците, трябва да се свободно да показват привързаността и чувства си, без да се чувстват неудобно.


Осъзнайте, че работата на бащата никога не приключва

Дори след като децата пораснат и са готови да напуснат дома си, те винаги се вслушват в мъдростите и съветите на баща си. Бащите винаги играят огромна роля в живота на детето и това е така, докато

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

4,738 преглеждания

Comments are closed.