Мини ябълков пай
1 пакет бутер тесто, 2 ванилии, 1 жълтък за намазване, 300 гр. конфитюр от ябълки, 1 кофичка ванилов сладолед, 2-3 стръка мента, пръчки ванилия 1 чаена чаша кафява захар, 1 чаена чаша вода
От листа бутер тесто изрежете кръгове с помощта на чаша. Подредете върху хартия за печене. Разбийте жълтъка с ванилиите и намажете кръговете. Сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна. Печете около 15 минути. Извадете от фурната и обърнете кръговете. Намажете ги обилно с конфитюра и върнете във фурната. Намалете до 150 градуса и печете 20 минути или до стягането на конфитюра.
През това време направете карамелен сос, като сложите захарта в загрят тиган и след като започне да покафенява и да се разтапя, добавете водата. Оставете да се редуцира наполовина.
Извадете готовите пайове. При сервиране украсете с топка сладолед, листенца мента и пръчка ванилия.
Рецептата е от “Готварската книга”
на издателство Колхида
1,485 преглеждания