Мама в действие: Бебе или кариера? – Когато мама работи, тя се чувства по-полезна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

DSCN0243new

Тя е Пепа Григорова, с дете на 1 година и се занимава със счетоводство, работи дори в момента, но от къщи.

П7: Кога е време за бебе – преди като изгради кариера или след това?

П.Г.: Предполагам, че е по-добре да се започне някаква кариера, защото когато бебето се появи намирането на работа става доста по-трудно. Но при желание, мисля, че нещата могат да се съчетаят успешно.

П7: Кога е добре да се прекрати отпускът по майчинство и детето да започне да посещава детско заведение?

П.Г.: Малко след навършване на годинка, когато проходи. Аз смятам, за нашето дете това да е тази зима.

П7: Колко време отпуск по майчинство можете да си позволите?

П.Г.: Аз лично нямам проблем да го гледам и две години от финансова гледна точка, но предпочитам да не се откъсвам от работа за голям период от време , защото след по-дълъг период е много трудно.

П7: Възможно ли е у нас кариера и бебе да вървят успоредно и успешно? Държавните учреждения и бизнеса помагат ли по някакъв начин?

П.Г.: Не съм усетила да има такова нещо. Но това нещо по-скоро зависи от желанието и амбициите на всяка майка. Доста от майките се налага да се водят от други фактори – финансовия, например.

П7: Идеята майките да работят с намалено работно време или на половин ден добра идея ли е, за да може една жена да е добре реализирана като майка и като професионалист?

П.Г.: Да, много. Особено в началото, докато детето се адаптира към детско заведение.

П7: Раждането на повече бебета може ли да е обвързано с държавата, тя може ли да направи нещо конкретно, с което да стимулира това?

П.Г.: Да, ако има повече места в детските градини, ако яслите приемат от по-ранна възраст бебета, да има повече и по-добре заплатен персонал. В чужбина приемат в ясли дори пеленачета, но има квалифициран персонал, който може да ги обслужва адекватно, тук това в момента няма как да се случи. Ако обезщетението за майчинство е по-високо също би било стимул.

П7: Какво е вашето пожелание към нашите читатели?

П.Г.: Отглеждайте децата си с любов и не се страхувайте да продължавате да работите, защото когато една майка отглежда детето си и работи, се чувства много по-полезна и жизнена.

 

Тази инициатива се организира от Първите седем 

 

logo_P7

 

С подкрепата на

 

NN logo

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,612 преглеждания

Comments are closed.