Лятно пътуване с вкус на домашна храна
публикувана в Брой 3 юли-август 2011 в сп. “Първите седем”
Колкото и да е голям големият град, дойде ли лято се чувствам тясно затворена в него. И с все по-жаркото слънце на юли и август, неистово ми се иска с много бърза скорост да изляза навън, да избягам от трафика от нажежените сгради и прашните улици. Иска ми се да откривам нови светове – зелени и спокойни. Може би единственото нещо, което ще ми липсва тогава е моята кухня. Там също е тихо, понякога много горещо, но и уютно.
Моята кухня е моето място да релаксирам. Независимо дали готвя, преподреждам бурканчета с подправки или си наливам чаша вино.
На фона на слънчевото пътуване, което ще предприема, бих могла да оставя този уют за кратко. Широките поляни, които ще обходя боса, изворната вода, която ще пия от някой горски поток, слънцето, което ще ме обгръща, докато се наслаждавам на природата са нещата, за които мечтая щом настъпи лятото. Но, тръгвайки по този път, въпросът с храната си остава от съществено значение. Разпитах няколко приятели как се приготвят за пътуване. Някои разчитат на крайпътните заведения. Други се снабдяват с консерви, приготвят сандвичи. Неизвестността ни кара да се застраховаме, а що се отнася до мен, тръгна ли на път, стигат ми две ябълки и голяма бутилка вода. Разчитам също така да срещна по пътя търговци, които предлагат от градинските си плодове, защото няма съмнение, те са много по-вкусни от плодовете на пазара в големия град.
Обикновено, когато отиваме някъде задълго, оставяме живота на котката в ръцете на съседа, който и за цветята трябва да се грижи, а ние преди това трябва да се погрижим да изпразним хладилника. Това са едни от най-вдъхновените моменти в кухнята, защото въображението гарантирано се проявява, а изненадата от резултата може да ни провокира да приготвим някой път “новото творение”, стига да сме успели да запомним какво сме сложили в него.
Мога да ти помогна с някои изпитани рецепти, които се приготвят бързо и лесно. Върху тях може да се импровизира, в зависимост от това, с какво разполагаш. Предложенията ми за крекери, солени и сладки бисквити издържат на високи температури, могат да се направят няколко дни предварително и най-важното – вкусни са. Несъмнено предпочитам тях пред каквото и да е друго нещо в търговска опаковка. И със сигурност ще си взема малко за из път.
Овесени крекери
Рецептата е от книгата Fat-Free Vegetarian
Продукти:
• 180 гр. фини овесени ядки
• 1/2 чаена лъжица сол
• щипка сода бикарбонат
• 20 гр. масло
• 80 мл. вода
Приготвяне:
Фурната се нагрява на 150°C. Овесените ядки се смесват със солта и содата. Оставят се настрана. В тенджерка се смесват водата и маслото. Загряват се, докато маслото се разтопи и сместа започне да ври. Добавя се към овесените ядки и се разбърква, докато се образува тесто.
Оформя се на топка.
Тестото се разточва на кръг с диаметър около 25 см. върху хартия за печене намазана с масло. Нарязва се на триъгълници. Пече се в предварително нагрятата фурна за около 35-40 минути, докато придобие златисто-кафяв цвят. След като се извади от фурната се оставя за няколко минути да се охлади. Крекерите се разделят по изрязаните контури. Съхраняват се в добре затворена кутия.
Бисквити с фурми и кокос
Продукти:
• 300 гр. брашно
• 150 гр. пудра захар
• 135 гр. кокосови стърготини
• 100 гр. меко масло
• 100 гр. сушени обезкостени фурми
• 2 с.л. тъмен ром
• 1 яйце• 2 с.л. прясно мляко
• щипка сол
Приготвяне:
Фурмите се нарязват на малки парченца и се смесват с брашното, кокосовите стърготини и солта.
В отделна купа се разбиват маслото с пудрата захар. Може да не се ползва миксер, разбиването става с вилица.
Добавя се яйцето и сместа се разбърква добре, докато стане еднородна. Слагат се прясното мляко и ромът.
Течните съставки се изсипват в сместа с брашното. Замесва се меко тесто, което трябва да се събере на топка.
Ако е необходимо се добавя още малко мляко или брашно.
Тестото се оформя на фитил с диаметър 3 см. Увива се във фолио и се оставя за 30 минути в хладилник.
Фурната се нагрява на 180°C. Подходяща тава се покрива с хартия за печене.
Фитилът се отвива от фолиото. Нарязва се на шайби с дебелина 1 см.
Подреждат се в подготвената тава върху хартията за печене. Пекат се 15 минути, като по средата на печенето се обръщат на другата страна, за да се изпекат равномерно.
Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят.
Вместо с ром, бисквитите може да се ароматизират с ванилия или канела.
Хлебчета с песто и пармезан
Продукти:
• 400 гр. бяло брашно • 1 супена лъжица захар • 2 чаени лъжици бакпулвер • 1/4 чаена лъжица сол • 120 гр. студено масло • 240 мл. прясно мляко • 3 супени лъжици песто • 2 супени лъжици настърган пармезан Приготвяне:
Фурната се нагрява на 200°C. Голяма тава се покрива с хартия за печене. В купа се смесват пресятото брашно, бакпулвера, солта и захарта. Добавя се нарязаното на кубчета масло и се омесва с брашното, докато стане на трохи.
В сместа се изсипва млякото. Разбърква се с дървена лъжица. Добавят се пестото и пармезана. Всичко се обърква много добре, докато се получи еластично тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Тестото се пренася върху набрашнена повърхност и се оформя на топка. Разточва се на дебелина 7-8 мм.
Изрязват се кръгове. Аз използвам ринг с диаметър 7 см. Кръговете се подреждат в тавата върху хартията за печене. Оставят се за 15 минути в хладилник. Пекат се в предварително нагрятата фурна за 20 минути, докато бухнат и се зачервят леко.
Изваждат се от тавата и се оставят върху решетка, докато се охладят напълно.
Ръжени бисквити с моркови и розмарин
Продукти:
• 160 гр. ръжено брашно • 120 гр. многозърнесто брашно • 1 ч.л. бакпулвер • 50 мл. зехтин • 1 ч.л. сол • 100 гр. настъргани моркови • 1 1/2 с.л. нарязан пресен розмарин • 200 гр. натурално соево кисело мляко
За гарниране:
1 с.л. соево кисело мляко, разредено с 1 с.л. вода, 2 с.л. сусамови семена
Приготвяне:
Фурната се нагрява на 200°C. Голяма тава се покрива с хартия за печене и се поръсва с малко брашно (върху хартията). В купа се смесват двата вида брашно, солта и бакпулверът.
Добавя се зехтинът и се разбърква с пръсти, докато сместа стане на трохи.
Слагат се морковите и розмаринът и тестото отново се претрива през пръсти. В средата на ронливата смес се прави кладенче. В него се слага соевото кисело мляко и всичко се обърква бързо, докато се оформи топка.
Тестото не трябва да се меси прекалено дълго. Разточва се върху набрашнена повърхност на правоъгълник с размери 20×30 см. С остър нож разточеното тесто се нарязва на 30 квадрата. Подреждат се в подготвената тава на разстояние едно от друго. Ако тестото е залепнало за плота, квадратите се пренасят с помощта на шпатула.
Повърхността на бисквитите се намазва с разреденото соево кисело мляко и се поръсват със сусам. Пекат се 10-12 минути, докато бухнат и придобият златист цвят. Сервират се топли.
7,910 преглеждания