• No categories

Лимоново-кокосови блокчета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Lemon-Cream-Bars

Забелязали ли сте, че лимоновите сладкиши обикновено са твърде сладки и не особено лимонови?

Тези лимоново-кокосови блокчета обаче ще ви изумят с невероятно наситения си лимонов вкус и сладост, постигната без нито грам захар. Едно наистина невероятно лимоново докосване само със 7 съставки.

За блата:

¾ чаена чаша кокосово брашно

6 с. л. разтопено кокосово масло

½ чаена чаша сурови бадеми

1-2 сладки фурми

За лимоново-кокосовия пълнеж:

2 чаени чаши кокосов крем

3 с. л. прясно настъргани лимонови кори

¼ чаена чаша лимонов сок

1 – 2 с.л. сок от агаве или кленов сироп (по желание)

¼ чаена чаша кокосови стърготини (по желание)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса, застелете тавичка със сладкарска хартия.

Смелете бадемите и фурмите в кафемелачка или блендер, докато станат нарязани. Не прекалявайте, за да не слепите съставките.

Отделно смесете кокосовото брашно и кокосовото масло и разбивайте до гладкост. Прибавете бадемовата смес и разстелете полученото тесто в приготвената тавичка. Печете приблизително 8 минути докато крайчетата на блата добият леко кафеникав цвят.

След това смесете кокосовото мляко, лимоновите кори, лимоновия сок и кленовия сироп. Пасирайте в блендер всички съставки. Можете да добавите кленов сироп, ако искате десертът да е по-сладък, а ако искате да е по-тръпчив и лимонов – добавете още лимонов сок.

Залейте вече изпечената и охладена кора. Най –отгоре поръсете с кокосови стърготини.

Приберете във фризера за около час.

След като се втвърди добре го нарежете на малки геометрични фигури.

Сладкишът има трайност до 5 дни, но рядко остава толкова дълго.

*Във фризера може да се съхранява около месец.

*Кокосов крем можете да намерите в специализираните магазини за диетични храни, откъдето си купувате и кокосовото мляко, а можете да си го приготвите и сами от консерва с кокосово мляко, което да замразите във фризера, когато отворите кутията, ще забележите, че млякото се е разделило на кокосова вода и гъст като сметана крем.

*Можете да пропуснете печенето на блата, вкусът няма да пострада от това.

Рецептата е адаптирана от www.onegreenplanet.org

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,263 преглеждания

Comments are closed.