Лимоново-кокосови блокчета
Забелязали ли сте, че лимоновите сладкиши обикновено са твърде сладки и не особено лимонови?
Тези лимоново-кокосови блокчета обаче ще ви изумят с невероятно наситения си лимонов вкус и сладост, постигната без нито грам захар. Едно наистина невероятно лимоново докосване само със 7 съставки.
За блата:
¾ чаена чаша кокосово брашно
6 с. л. разтопено кокосово масло
½ чаена чаша сурови бадеми
1-2 сладки фурми
За лимоново-кокосовия пълнеж:
2 чаени чаши кокосов крем
3 с. л. прясно настъргани лимонови кори
¼ чаена чаша лимонов сок
1 – 2 с.л. сок от агаве или кленов сироп (по желание)
¼ чаена чаша кокосови стърготини (по желание)
Загрейте фурната до 180 градуса, застелете тавичка със сладкарска хартия.
Смелете бадемите и фурмите в кафемелачка или блендер, докато станат нарязани. Не прекалявайте, за да не слепите съставките.
Отделно смесете кокосовото брашно и кокосовото масло и разбивайте до гладкост. Прибавете бадемовата смес и разстелете полученото тесто в приготвената тавичка. Печете приблизително 8 минути докато крайчетата на блата добият леко кафеникав цвят.
След това смесете кокосовото мляко, лимоновите кори, лимоновия сок и кленовия сироп. Пасирайте в блендер всички съставки. Можете да добавите кленов сироп, ако искате десертът да е по-сладък, а ако искате да е по-тръпчив и лимонов – добавете още лимонов сок.
Залейте вече изпечената и охладена кора. Най –отгоре поръсете с кокосови стърготини.
Приберете във фризера за около час.
След като се втвърди добре го нарежете на малки геометрични фигури.
Сладкишът има трайност до 5 дни, но рядко остава толкова дълго.
*Във фризера може да се съхранява около месец.
*Кокосов крем можете да намерите в специализираните магазини за диетични храни, откъдето си купувате и кокосовото мляко, а можете да си го приготвите и сами от консерва с кокосово мляко, което да замразите във фризера, когато отворите кутията, ще забележите, че млякото се е разделило на кокосова вода и гъст като сметана крем.
*Можете да пропуснете печенето на блата, вкусът няма да пострада от това.
Рецептата е адаптирана от www.onegreenplanet.org
6,263 преглеждания