Лимонов палео сладкиш
Този лимонов сладкиш е необикновен. Той е приготвен по правилата на палео диетата (базираща се на сурови храни, ядки, плодове, без рафинирани захари, брашно и пр.). Можете да хапвате от него колкото пожелаете, защото е полезен … И много вкусен! Ако някога сте се замисляли дали да се откажете от рафинираните захари, но само мисълта за това ви е карала да потръпнете, този сладкиш ще ви накара да промените мнението си за здравословното хранене.
Продукти за блата:
- 2 чаени чаши сурови бадеми
- 1/4 чаена чаша мед
- 1/2 чаена чаша разтопено кокосово масло
- 2 супени лъжици кокосово брашно (стърготини)
- 2 яйца
За глазурата:
- 6 яйца
- 1 чаена чаша прясно изцеден сок от лимон
- 1/2 чаена чаша мед
- 1/2 чаена чаша кокосово масло
- Щипка морска сол
- Кокосови стърготини за поръсване
Приготвяне на блата:
- Загрейте предварително фурната на 180 С.
- Изсипете бадемите в кухненския робот и ги смелете почти до много малки парченца. Не прекалявайте със смилането, защото така ще получите бадемово-маслена консистенция. Трябва ни суха смес.
- В средно голяма купа смесете бадемите с меда, кокосовото масло, кокосовото брашно (стърготини) и яйцата.
- Поставете на дъното на форма за печене (размери: 20/35 см) хартия за печене и разстелете сместа равномерно върху хартията. Притиснете я с лъжица, така че да стане идеално равна и сбита.
- Печете блата за 15 минути във фурната, докато покафенее.
- След това го извадете и го оставете настрани да се охлажда.
Приготвяне на глазурата:
- В малък тиган разбъркайте яйцата, лимоновия сок, меда и морската сол и ги сложете на средно загрят котлон, като постоянно бъркате.
- Бавно добавете кокосовото масло, докато то се разтопи напълно.
- Бъркайте постоянно, докато сместа започне да се сгъстява. Ако това се случва прекалено бавно – не се отказвайте, все още не сте объркали нищо, просто ще отнеме повече време.
- Когато започне да се сгъстява, следете сместа. Тя трябва да добие консистенцията на крем-нишесте. Когато заприлича на крем, я свалете от котлона и я оставете да се охлади.
- Когато се охлади, изсипете крема върху кората и поръсете с кокосови стърготини. Сложете сладкиша във фризера (фризера!), за да се охлади и втвърди. Когато това стане, го преместете в хладилника.
- Остана само: Мммммм, много в вкусно!
Още рецепти:
Френски сладкиш с кайсии и бадеми
Фотографии и реализация: www.delightedmomma.com
13,265 преглеждания