Лилия Йотова за майчинството, кариерата и семейните ценности

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4

Какво е общото между майчинството и фотографията – и за двете ли е нужен талант?

Нужна е по-скоро интуиция, и след това талант. И това е общото между двете. Никой не се е родил готов за фотограф, а също няма и жена, която да е готова за майка. В самият процес се сблъскваш с хиляди малки въпроси и проблеми, които трябва да решиш сам. В повечето случаи няма време да търсиш помощ, литература и т.н. Трябва да действаш веднага, по метода на пробата и грешката. Тогава интуицията ти помага да правиш по-малко грешки и да взимаш по-често правилни решения.

При майчинството интуицията се изразява в майчинския инстинкт. При фотографията това е усета – към момента, към красотата. Трябва да се довериш на интуицията си, която която винаги ти показва правия път и правилния начин.

5

 

Доста често правиш фотосесии на деца. Кое прави снимането на децата по-различно от това на възрастните?

Естествената искреност и непринуденост на децата правят тези фотосесии различни. При децата не се налага да им нареждаш да застават в някакви пози, да гледат в някаква посока или в обектива. Оставяш ги да се развихрят, да намерят точната играчка, да си изберат подходящия аксесоар, да танцуват на любимата им музика, да скачат, пеят, викат, дори да плачат или спят. Това са едни истински, нормални и естествени детски реакции. Децата винаги изглеждат хубаво на снимки, защото в тях няма фалш.

Иначе снимките на деца са си истинско изкуство. Смятам, че всеки родител трябва да запечата 4 момента от първата година на детето си. Първият – от раждането до втория месец – тогава бебетата спят и са изключително умиляващи. Непременно трябва да имате няколко кадъра или сесия на вашето мъничко спящо бебе, мъничките му ръчички и краченца. Следващият момент е между 3 и 6 месеца, когато бебето вече може да стои по корем, да гледа, да се усмихва, да прави опити да седи. В този период децата са изключително сладки. Третият момент, който трябва да уловите е между 6- 9 месеца. Децата седят стабилно, играят си с играчки, правят различни гримаси и т.н. И четвъртият – горе – долу на една година – когато детето проходи. Тогава е вече съвсем различно, има различни интереси, разширява се света около него, може да достигне всичко, може да скача, да танцува и т.н.

Кое е нещото, което искаш да направиш заедно с децата си, но все още не си успяла?

Искам време само за нас тримата. Искам да пътуваме заедно извън България, без да ни поставят ограничения.

 

Интервюто взе: Ася Георгиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

5,199 преглеждания

Comments are closed.