Кюнефе от Турция
Серхат Ерич обича хубавата храна. Идва в България през далечната 2000 г., за да работи като мениджър в казино. Със съпругата си Илиана живяли в Румъния, Израел, Кипър и преди 5 г. отново се върнали в България. Тогава решили да се занимават с нещо различно. Оказало се, че любимият им турски ресторант ТМ, който посещавали всяка седмица, се продава. Те с удоволствие го купили и оттогава го развиват с любов и грижа.
За нас Серхат приготви типичното турско Кюнефе
За 4 порции
450 г захар
350 мл вода
3 с.л. лимонов сок
400 г суров кадаиф
400 г сирене моцарела
200 г краве масло
счукан шамфъстък за поръсване
Захарта и водата се кипват, докато станат на сироп. Прибавя се лимоновият сок и съдът се сваля от огъня. Оставя се да изстине. Кадаифът се разделя на нишки, а сиренето се накъсва. Маслото се разтопява в малка тавичка, слага се половината кадаиф, разпределя се сиренето и се покрива с останалия кадаиф. Пече се около 30 мин. на 170 градуса, докато стане златистокафяв. Изважда се и се залива със студения сироп. Захлупва се за няколко минути и се поръсва със счукан шамфъстък. Десертът се сервира горещ, за да се точи сиренето.
Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Мулти култи колектив. Сгответе нея или която и да е друга чуждестранна рецепта, изпратете снимка на ястието до 31 август на info@multikulti.bg и спечелете страхотни кулинарни награди. Ако снимката ви е хубава, можете да участвате във фотоизложба на чуждестранни ястия в София през есента. Да ви е сладко!
5,205 преглеждания