Кюфтенца от ориз и коприва
Кюфтенцата са удобна, бърза и разнообразна храна, както си личи и от тази рецепта – комбинация от коприва, орехи и маслини, крепко споени от силата на ориза и яйцата. Синьото сирене и пармезанът довършват тази чудесна и обла композиция.
Необходими продукти за 4 порции:
– 1 ч. ч. ориз с обли зърна
– 500 г коприва или спанак
– 10 маслини, нарязани на ситно
– ½ ч. ч. орехи, счукани
– 1 яйце
– 100 г синьо сирене, настъргано
– 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
– 2 с. л. пармезан, настърган
– сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Оризът се измива добре и се залива с 2 ч. ч. студена вода. Слага се да заври, покрива се с капак и се оставя на много слаб огън да къкри 10-15 мин. без да се отваря. Когато попие цялата вода, се разрохква с вилица.
2. Копривата се измива и се попарва във вряща вода за 2-3 мин. Изцежда се много добре от водата и се нарязва на ситно.
3. Объркват се оризът, копривата, яйцето, маслините, орехите, лукът и всичко се подправя на вкус със сол и черен пипер. Оформят се кюфтенца, поставят се върху хартия за печене, поръсват се с настъргания пармезан и се запичат за 15 мин. във фурна, загрята до 190° С. Поднасят се с изцедено кисело мляко.
Препоръчани напитки: Добре охладено шардоне без дъб би било идеален компаньон за това интересно ястие.
Рецептата ни предоставиха:
Опитайте също:
2,717 преглеждания