Кой ще вечеря в ресторант Арбат?
Приключи кулинарният конкурс на ПЪРВИТЕ СЕДЕМ и руски ресторант АРБАТ.
На всички, които запретнаха ръкави и сътвориха рецепти с извара, а някои дори ги снимаха и ни ги изпратиха, сърдечно благодарим.
Определено си имаме фаворит, който е най-близо до изпълнението на замисъла, а именно – художествено оформено блюдо.
Мариета Христова е дамата, която намери време да сътвори лебед, досущ като истински, от рецепта, чиято основна съставка е изварата.
Ето нейната рецепта:
250 гр. безсолна извара
200 гр. натрошено сирене
2 сварени яйца
чесън на прах или счукани скилидки
200 гр. майонеза направена от: 170 гр.олио, 1 яйце, 1 ч.л. лимон
Съставките за майонезата се разбиват с пасатор в тесен и висок съд.
Майонезата може да бъде от готовите – 1 кофичка, но ние вкъщи я предпочитаме да бъде домашна. За да я олекотим се слагат 1-2 л. кисело мляко.
Смесваме продуктите в посочената последователност. И след това оставяме въображението да се вихри. С тази салата понякога пълня издълбани домати, понякога зелени чушки, разрязани наполовина като лодки. А ето че сега вдъхновени от конкурса сътворихме това.
Оказа се, че в семейството не само Мариета е запален кулинар. Нейният съпруг ни изненада със своя рецепта, която заслужава не по-малко внимание, защото е десерт, и макар да не е оформен според условията на конкурса, смятаме, че тортата с извара и касис заслужава аплодисменти.
Ето и рецептата на Иван от семейство Христови:
3 готови блата
За крема:
1 кофичка заквасена сметана
200 гр.извара
1 пакетче крема сирене
1 пакетче желатин
700 гр. черен касис или други червени плодове
1 чаша захар
1 пакет маслени бисквити
ванилия и ром есенция
За крема се разбиват сметаната, изварата, крема сиренето и захарта. Желатина се приготвя според указанието на опаковката. Когато желатина се втечни на водна баня, се оставя да изстине малко, след което се смесва с крема. Желатинът задължително трябва да не бъде топъл, защото крема може да се пресече.
В чиния за торта се слага на дъното тънък слой крем.Отгоре се слага блат. Ароматизира се с ванилия и ром (течни). Намазва се с приготвения крем. Поръсва се част от касиса върху крема, така че да е равномерно разпределен. Слага се втория блат и процедурата се повтаря. След поставянето на третия блат тортата се намазва с крема и вече развихряте своята фантазия как да я украсите. Тортата е лека и вкусна!
Може да се приготви и без желатин и пак се получава вкусен крем. А плодовете могат да се заместят със всякакви други червени дребни плодове – ягоди, боровинки, малини, червен касис.
Изглежда трудно, но е лесно дори за хора, които нямат опит като мен!
Семейство Мариета и Иван Христови повече от заслужено ще похапнат в ресторант АРБАТ руски традиционни специалитети.
Вторият ваучер ще отведе в ресторант АРБАТ Али, благодарение на нейния чийзкейк с извара.
Ето нейната рецепта:
Чийзкейк с извара
ПРОДУКТИ:
200 г обикновени бисквити
125 г краве масло
300 г безсолна извара
1 к.ч. захар
1 кофичка заквасена сметана – 290 мл
настъргана лимонова кора
настъргана портокалова кора
1 бурканче сладко от боровинки – 300 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бисквитите се натрошават на трохи в кухненски робот и след това се смесват с разтопеното масло. Така получената смес се оформя като блат и се притиска хубаво в избраната за сладкиша форма. Оставя се в хладилник докато се приготви плънката.
Изварата се разбива добре със захарта. Когато стане на крем се прибавя настъргана лимонова и портокалова кора съответно от един лимон и един портокал. Добавя се и заквасената сметана и се разбърква хубаво. Получената смес се изсипва върху блата и сладкишът отново се поставя в хладилника, за да стегне хубаво. След поне 3 часа се намазва обилно със сладко от вишни, което ако е твърде гъсто, може да се разтопи леко в микровълнова печка.
Третата награда отива при Криси, която ни изпрати толкова лесна, лека, евтина и вкусна рецепта, че не сме се колебали изобщо дали да я изпратим на среща с руската кухня.
Ето я и нея:
ПРОДУКТИ:
2-3 супени лъжици кисело мляко
3-4 суп. лъжици извара
2 чаени лъжички горчица
сух магданоз или чубрица
черен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Киселото мляко и изварата се разбъркват до получаване на еднородна смес. Добавя се горчицата. Овкусява се със сол, пипер и зелена подправка по избор. Много подходящ за намазване на брускети, сандвичи, а ако добавите босилек би бил чудесен сос за паста.
Скъпи приятели, надяваме се, че сме провокирали кулинарните ви желания и фантазия и благодарение на нашия конкурс поне веднъж в последната една седмица сте сготвили за любимите си хора рецепта с извара – богата на калций, витамини и минерали и така полезна за всички, но най-много за децата, чийто скелет има нужда от тези вещества в периода на формиране и растеж на скелета.
3,374 преглеждания