• No categories

Коледни меденки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

koledni-medenki

С настъпването на Коледните празници все повече наши приятели ни питат как да приготвят здравословни, засищащи и питателни сладки. Ние вярваме, че когато направим домашни сладости с любов и грижа и когато вложим минимално обработени продукти, подбрани с внимание, резултатът е здраве за цялото семейство. Меденките, които ви предлагаме могат да бъдат поднесени и като подарък за да събудите духа на Коледа у своите колеги и приятели и за да дадете част от сърцето и умението си на другите.

За да приготвите около 40 меденки си отделете поне 2 и половина часа време. Може да започнете в един ден и да завършите в друг, така всеки ден ще отделите по малко повече от час.

Започнете приготовлението на меденките, като се снабдите с формички за изрязване (елхичките са наш фаворит) и хартия за печене.

Ето какво ви е нужно за тестото:

3 чаши брашно (ние използваме смес от спелта и ръж)

1 ч. л. морска или Хималайска сол

1 ч. л. сода бикарбонат

2 ч. л. пресен джинджифил (настърган)

2 ч. л. канела на прах

1/4 ч. л. карамфил на прах

1/4 ч. л. индийско орехче на прах

1/2 чаша разтопено краве (или кокосово, ако постите)масло

1 чаша мед (или меласа или смес от двете)

1 яйце (може и без него ако постите)

за допълнителен аромат прибавете 2 с. л. младо или плодово червено вино

брашно за разточване

В голяма купа, смесете всички сухи съставки. На котлон на среден огън, разтопете мазнината и добавете в нея джинжифила. Премахнете от огъня и добавете и меда или меласата. След пълното им разтапяне, бавно ги смесете със сухата смес и яйцето. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна лепкава мека смес.

Разделете сместа на 2 части и я приберете в хладилника най-малко за час (или до другия ден). След охлаждането тестото е твърдо и лесно може да се разточи с дебелина 1/3 см като предварително сте посипали повърхността за работа с брашно. Загрейте фурната до 175 градуса С. От тестото изрежете формичките, които желаете да видите красиво подредени на Коледната трапеза. Ако нямате формички, изрязвайте с нож или чаша.

В тавичка постлана с хартия за печене, поставяйте внимателно своите елхички и ги печете до порозовяване. Охладете меденките и ги съхранявайте в кутия за сладки до Коледа, имат свойството да увеличават своята мекота, сладост и вълшебство с всеки изминал ден!

Хранителна стойност за 1 меденка:

КАЛОРИИ 55
МАЗНИНИ   3г
БЕЛТЪЧИНИ  2 г
ВЪГЛЕХИДРАТИ  7 г
ФИБРИ  2 г

Рецептата е предоставена от Изкуството на истинската храна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

8,515 преглеждания

Comments are closed.