Кои спортове (не) са подходящи по време на бременност?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sport

Много жени се питат дали могат да спортуват по време на бременността и какъв спорт е подходящ. Важно е да се знае, че всяка бременност е индивидуална и изисква съобразяване с начина, по-който се чувства бъдещата майка.

Все пак, избягвайте спортове, при които рискът от падане е голям. Амниотичната течност има функция да предпазва бебето, но евентуален удар може да предизвика плацентата да се отдели от утробата. Бременността не е време да изкачвате върхове или да се спускате с делтапланер. Също така жената НЕ ТРЯБВА да язди, да кара сърф или водни ски, както и колело в мокро или ветровито време.

Избягвайте спортове, които причиняват промени в налягането вътре в тялото, като например гмуркане.

Каране на ски
Карането на ски може да причини нараняване. На по-високо морско равнище, въздухът е по-разреден, което затруднява дишането. Това може да лиши, както майката, така и бебето от кислород.

Плуване
Плуването е чудесно за бременни, защото при него се използват различни мускулни групи, а водата поддържа тялото. В последните месеци от бременността обаче не трябва да се гмуркате или да скачате във водата.

Тичане
Тичането може да се практикува умерено. Жената трябва да избягва да се поти прекалено и трябва да спре, ако се почувства прекалено изморена. Също така трябва да пиете много вода, за да наваксате загубените течности при изпотяване.

Аеробика
Аеробиката е добра за заздравяване на сърцето и белите дробове. Бременните трябва да правят само по-леката версия. Водната аеробика съчетава предимствата от плуването и аеробиката.

Тенисът
Като цяло е безопасен по време на бременността, но трябва да знаете, че чувството ви за баланс може да се е променило.

Голфът и боулингът
Тези два спорта са полезни за ободряване и развлечение, но те не укрепват сърцето и белите дробове. Но с тях жената може да се приспособи към промените в баланса.

Йога
Йогата е прекрасен избор за спорт на бременните жени. Подпомага за гладкото протичане на бременността и за леко естествено раждане. Освен това, тя прави чудеса за физическото и умствено развитие на плода.

Прочетете също:

Ползите от планината за здравето на децата

Плуването – кога и защо да запишем детето си на уроци?

Полезни упражнения за бременни

Да спортуваш с бебе в ръце? Възможно е, вижте как (видео)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,657 преглеждания

Comments are closed.