За ранното детско развитие с д-р Джейн Уилямс

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Jane vutreshna

На 7-ми септември в София ще се проведе конференция “Оптимизиране на ранното детско развитие: най-новите научни изследвания, реализирани в практиката”. Гост-лектор на събитието ще бъде Д-р Джейн Уилямс, директор “Образование и научна дейност” в KindyROO – Австралия и водещ световен специалист в областта на ранното детско развитие.

Последните научни изследвания потвърждават, че именно опитът на детето, натрупан в първите дни и месеци след раждането, формира основата за дълъг живот в здраве и успех. Гъвкавостта на мозъка на бебетата и повишената му възприемчивост към определени преживявания създават гъсти мрежи от неврони. Те оформят платформата, върху която се базира възможността за усвояване на академични знания.

Фокусът на конференцията ще бъде върху ефективното прилагане в практиката на последните резултати от научните изследвания:

Какво е важно, защо и кога?
Какво професионалистите трябва да правят?
Как да мотивираме родителите за активно участие в развитието на децата?

Аудиторията на конференцията е от:

Специалисти по ранно детско развитие, неонатолози, педиатри, психолози, терапевти, директори и преподаватели в детски градини, институции, формиращи политиката в областта на ранното детско развитие.

*На 8 септември д-р Джейн Уилямс ще бъде гост-лектор на семинар на тема “Оптимизиране на ранното детско развитие: най-новите научни изследвания, реализирани в практиката” в Пловдив.

За д-р Джейн Уилямс
Д-р Уилямс е дъщеря на Маргарет Сасе, австралийката, основала през 1982 г. програмата за ранно детско развитие КиндиРу. Системата се радва на световен успех – хиляди бебета и деца в 13 страни растат умни и активни с КиндиРу.

От юни 2014 г. КиндиРу създава мрежа от центрове в България. Центровете на Академията за деца, бебета и родители приемат бебета от 6 седмици до деца в предучилищна възраст в София, Варна, Добрич, Пловдив, Велико Търново, Търговище и Бургас.

Д-р Джейн Уилямс e старши лектор във Факултета по сестринство, акушерство и хранене в Университета “Джеймс Кук”, щата Куинсланд. Тя е доктор на науките, бакалавър по мениджмънт, сертифициран преподавател и медицинска сестра със специалност Педиатрия. От тази година тя е поканена за член на Борда на консултантите за грижа за бебетата на Johnson & Johnson.

Кариерата си Джейн започва през 1979 г. като медицинска сестра в Кралската детска болница в Мелбърн, Австралия. През 1994 г. става INPP сертифициран практик след специализация в Честър, Великобритания. През 2000 г. завършва с бакалавърска степен по Мениджмънт университета “Джеймс Кук”. От същия университет през 2002 г. получава сертификат за преподавател във висши учебни заведения. През 2006 г. става доктор на медицинските науки, а от 2007 г. е iLS практик по звукова терапия.

Работи с Франсис Пейдж Гласко, професор по педиатрия в университета “Вандербилт” в САЩ. Проф. Гласко е известен специалист по ранно детско развитие.

Друг партньор на д-р Уилямс е Сали Блайт, директор на Института за невро-психология в Честър, Великобритания. Тя е автор на книгата „Гениалността на естественото детство: тайната за успяващите деца“ (2011г.), в писането на която участва и Джейн. Сали е патрон на КиндиРу.

Д-р Уилямс си партнира и с Морийн Хоук от програмата „Процесът на учене“, Бризбейн, Австралия. Тази програма е за деца, които имат проблеми с ученето и нейн основател е майката на д-р Уилямс Маргарет Сасе, създател на КиндиРу.

В момента д-р Уилямс работи върху книга „Да отключим потенциала“ – сензорно–моторно–перцептивна програма за движение за деца от началните училища. Постигането на емоционално здраве и разгръщане на потенциала за академично учене е важна част от работата на Джейн Уилямс. Джейн е предпочитан лектор за различни научни конференции и форуми на професионални организации, работещи с бебета и деца. Гостувала е с лекции в САЩ, Великобритания, Ирландия, Гърция, Китай, Нова Зеландия.

Научната й дейност е фокусирана върху ролята на родителя за развитието на детето в първите му години както и върху ролята на опита/преживяванията в ранното детско развитие и отражението им върху потенциала за учене на детето. Докторската й дисертация е посветена на изследване на причините – защо много деца с проблеми в ученето не са диагностицирани преди да достигнат училищна възраст.

Освен автор на множество научни публикации Джейн е и редактор на списанието, издавано от КиндиРу в Австралия, „Първи стъпки“.

Джейн има три пораснали деца. Те и партньорът й Крег са много търпеливи и проявяват разбиране към натоварената й програма. Старае се да прекарва колкото е възможно повече време с тях. Баща й Хари Сасе, въпреки че е на 87 години, продължава да изработва дървени играчки, които радват децата. Той е създател на дървеното оборудване на КиндиРу. “Винаги подкрепяше майка ми в цялата й неуморна работа по създаването и налагането на програмата КиндиРу”, разказва д-р Уилямс.

КиндиРу е голямата й страст. Времето й се разпределя между обучаване на учителите, писане и адаптиране на програми, научна дейност и следене на развитието на науката в международен план, работата по книгата й. “Смятам, че е много важно колкото може повече родители да разберат и да знаят каква огромна роля имат самите те за развитието на своите деца – и то не само за техните академични постижения, а също така и за социалното и емоционалното им състояние”, твърди Джейн.

Обича да пътешества. Живее в близост до Големия бариерен риф, обича да плува, да кара сърф и да се гмурка.

Конференцията се организира от КиндиРу – България в партньорство с Българския Червен кръст, Национална мрежа за децата и медийното партньорство на www. purvite7.bg.

 

Logo_KINDYROO

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,484 преглеждания

Comments are closed.