Кога може бебето ми да яде жълтъци и цели яйца
Хранителни стойности на жълтъците и целите яйца
От 5-те грама мазнини, които се съдържат в един яйчен жълтък, само 1.5 гр. (31%) са наситени мазнини. Мононенаситени мазнини са 1.9 гр. (38%) и полиненаситените 0.68 гр. (14%). Това съотношение е много близо до препоръчваните количества: 1/3 наситени, 1/3 мононенаситени и 1/3 полиненаситени мазнини.
Яйченият жълтък съдържа следното:
– цялото количество витамин А, D и Е, които се съдържат в яйцето
– почти цялото количество витамин В12, холин, фолиева киселина и витамин В3
– 76% от количеството биотин
– 73% от иноситол
– 50% от ниацин
– 93% от витамин В6
– 42% от рибофлавин
– 90% от тиамин
– 44% от протеините
– значителна част от минералите в цялото яйце.
Хранителни стойности на едно средноголямо яйце |
|||
Елемент (мерна ед.) |
Цяло яйце |
Белтък |
Жълтък |
Калории (ккал) |
72 |
17 |
55 |
Протеини (гр.) |
6.29 |
3.6 |
2.7 |
Въглехидрати (гр.) |
0.39 |
0.21 |
0.61 |
Мазнини (гр.) |
4.97 |
0.06 |
4.51 |
Полиненаситени мазнини (гр.) |
0.68 |
0 |
0.72 |
Мононенаситени мазнини (гр.) |
1.91 |
0 |
2 |
Наситени мазнини (гр.) |
1.55 |
0 |
1.62 |
Холестерол (мг.) |
212 |
0 |
210 |
Холин (мг.) |
125.5 |
– |
– |
Лутеин и зеаксантин (мкг.) |
166 |
0 |
186 |
Витамин А (IU) |
244 |
0 |
245 |
Витамин Д (IU) |
18 |
0 |
18 |
Витамин Е (IU) |
0.48 |
0 |
0.44 |
Витамин В6 (мг.) |
0.07 |
0 |
0.06 |
Витамин В12 (мкг.) |
0.65 |
0.03 |
0.33 |
Фолиева киселина (мкг.) |
24 |
1 |
25 |
Тиамин (мг.) |
0.04 |
0 |
0.03 |
Рибофлавин (мг.) |
0.24 |
0.15 |
0.09 |
Калций (мг.) |
26 |
2 |
22 |
Натрий (мг.) |
70 |
55 |
8 |
Калий (мг.) |
67 |
54 |
19 |
Фосфор (мг.) |
96 |
5 |
66 |
Магнезий (мг.) |
6 |
4 |
1 |
Желязо (мг.) |
0.92 |
0.03 |
0.46 |
Цинк (мг.) |
0.56 |
0.01 |
0.39 |
Кога мога да започна да давам яйца на бебето си?
Яйцата и най-вече белтъците са сред 8-те храни, към които най-много хора имат алергии. Според повечето педиатри безопасно е да се дава жълтък на 8-месечно неалергично бебе. Не забравяйте обаче, че белтъкът не трябва да се дава преди навършване на 1 година. Много проучвания, проведени с алергични към жълтък бебета, сочат, че до 5-тата година тези алергии са превъзмогнати от организма. Това са добри новини, тъй като яйцето е много хранително и е важна част от диетата на бебето.
Промени, свързани с алергените
Препоръчваната възраст за въвеждане на яйце се променя. Според проучванията, след 2008 г. нататък, изчакването не е гаранция за предотвратяване на атопичните болести (напр. екзема). Новите виждания са, че можете да захранвате бебето си с цяло яйце от самото начало, а не да изчаквате с белтъка (при неалергични бебета, разбира се).
Въпреки че не трябва да захранвате бебето си с твърди храни преди 4-6-месечна възраст, досега няма убедително доказателство, че отлагането на въвеждането на някои храни до по-късна възраст има положителен ефект върху предпазването от атопични болести като екземата, независимо дали кърмите бебето си или го храните с изкуствено мляко. В числото на отлаганите храни влизат храни, които са сметани за силно алергенни – риба, яйца (белтък), храни с фъстъчен протеин.
„Вече можем да кажем на майките: ако сте кърмили бебето си през първите 4 месеца и то няма някакви алергии, можете спокойно да започнете да му давате цяло яйце на 6-8-месечна възраст“, Д-р Гриър, „Медскейп педиатрикс“
! Винаги се консултирайте с педиатъра си преди да започнете да захранвате бебето си с определена храна.
Ако в семейството ви има алергични към яйца, най-добре е да изчакате до навършване на 12 месеца преди да давате жълтъци на бебето.
Най-добрият начин за приготвяне на яйца и жълтъци
Можете да приготвите яйцата бъркани, на очи или забулени.
Храни, които се комбинират добре с яйца:
Ябълки
Круши
Броколи
Моркови
Карфиол
Круши
Сладък картоф
Грах
Овесени ядки
Леща
Ориз
16,535 преглеждания