Кое Е – не ?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

No E

Название

Храни и напитки, в които се среща

Причинява…

Още

Е102 

Татразин 

Оцветител. Използва се в безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, снаксове, консервирана риба, готови супи. 

Може да предизвика астматични пристъпи, обриви и хиперактивност при деца. 

Забранен е в Норвегия и Австрия. (Същото е в сила и за Е103)

 

Е110

Сънсет жълто

Синтетичен оцветител. Използва се в тестени изделия, сладкиши, сладолед, напитки и консервирана риба. Среща се и в много лекарства.

Може да предизвика обриви, ринити, коремни болки, гадене и повръщане.

Би могъл да предизвика хиперактивност при деца.

 

Забранен е в Норвегия и Финландия.

Е123

Амарант

Оцветител. Използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета.

Възможно е да провокира екземи и хиперактивност, особено при астматиците.

Забранен е в Норвегия и САЩ. Употребата му е силно ограничена в Италия и Франция.

 

Е151

Брилянтно черно

Оцветител. Дериват от въглен катран. Използва се при сосове, сладкарски миксове.

 

Забранен е в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

 

Е210

Бензоева киселина – фенилкарбоксилова киселина

Много често се прибавя в сирена и месни продукти, замразени храни.

Може да причини астма, особено при алергични деца, както и хиперактивност.

 

Е211 –  Е219

Хранителни консерванти

Присъстват в повечето месни продукти и особено в каймата.

Може да предизвикат обриви и астматични пристъпи. Острата чувствителност към бензоевата киселина и натриевия бензоат е рядкост, но Е210, Е211, Е212 и Е213 доказано причиняват псевдо-алергия. Този ефект е по-рядък при здрави деца, но при такива с честа астма или уртикалия, се наблюдава усилване на симптомите. HACSG (Hyperactive Children’s Support Group) препоръчва да се отбягват.

 

 

Е220

Серен диоксид

 

Реагира с редица вещества, които се срещат в храните  като витамини, минерали, ензими и мастни киселини. Може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции.

 

 

Е223

Натриев метабисулфит

Широко използван консервант и антиоксидант.

Може да предизвика пристъп на астма.

 

 

Е226

Калциев сулфит

Използван като консервант в сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета.

Възможно е да причини дихателни проблеми, ниско кръвно налягане и др.

 

Забранен в САЩ.

Е230

Бифенил

 

Предизвиква главоболие, неразположение и обриви.

Не е разрешен в ЕС.

 

Е249

Калциев нитрат

Фиксатор на цвета и консервант при месото.

Може да доведе до учестено дишане, замайване и главоболие. Потенциален канцероген.

Не е разрешен при храни за бебета и деца!

 

Е250

Натриев нитрит

Среща се, както в трайните салами, така и в наденица, кренвирши. Особено рискови са сосовете и подправките, с които консумираме месата и надениците.

Потенциално канцерогенен.

 

Е320

Бутихидроксианизол ВНА

Използван като консервант, особено в храни, богати на мазнини, в бонбони и в месни продукти.

Смята се за канцерогенен.

 

 

Е621

Мононатриев глутамат

Използван като усилвател на вкуса във всякакви храни, включително в готвени ястия, особено в китайски ресторанти.

Слагат го дори заедно със солта в пуканките и печените ядки.

Може да причини болки в гърдите, главоболие, сърбежи. Провокира хората да ядат повече, дори след като са се заситили, така че косвено допринася за натрупването на наднормено тегло.

Може да доведе до чревни разстройства и кожни проблеми. Токсичен е.

 

 

Е954

Захарин

 

Захаринът и неговите натриеви, калиеви, калциеви соли имат канцерогенно действие.

Забранени са в САЩ.

Е951

Аспартам

Изкуствен подсладител,

използван в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и др.

Много хора са алергични към него.

Забранен е в САЩ, но е широко употребяван от българските производители.  Често се среща и в бозата.    

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,543 преглеждания

Comments are closed.