Кое Е – не ?
No E |
Название |
Храни и напитки, в които се среща |
Причинява… |
Още |
Е102 |
Татразин |
Оцветител. Използва се в безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, снаксове, консервирана риба, готови супи. |
Може да предизвика астматични пристъпи, обриви и хиперактивност при деца. |
Забранен е в Норвегия и Австрия. (Същото е в сила и за Е103)
|
Е110 |
Сънсет жълто |
Синтетичен оцветител. Използва се в тестени изделия, сладкиши, сладолед, напитки и консервирана риба. Среща се и в много лекарства. |
Може да предизвика обриви, ринити, коремни болки, гадене и повръщане. Би могъл да предизвика хиперактивност при деца.
|
Забранен е в Норвегия и Финландия. |
Е123 |
Амарант |
Оцветител. Използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета. |
Възможно е да провокира екземи и хиперактивност, особено при астматиците. |
Забранен е в Норвегия и САЩ. Употребата му е силно ограничена в Италия и Франция.
|
Е151 |
Брилянтно черно |
Оцветител. Дериват от въглен катран. Използва се при сосове, сладкарски миксове. |
|
Забранен е в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
|
Е210 |
Бензоева киселина – фенилкарбоксилова киселина |
Много често се прибавя в сирена и месни продукти, замразени храни. |
Може да причини астма, особено при алергични деца, както и хиперактивност. |
|
Е211 – Е219 |
Хранителни консерванти |
Присъстват в повечето месни продукти и особено в каймата. |
Може да предизвикат обриви и астматични пристъпи. Острата чувствителност към бензоевата киселина и натриевия бензоат е рядкост, но Е210, Е211, Е212 и Е213 доказано причиняват псевдо-алергия. Този ефект е по-рядък при здрави деца, но при такива с честа астма или уртикалия, се наблюдава усилване на симптомите. HACSG (Hyperactive Children’s Support Group) препоръчва да се отбягват.
|
|
Е220 |
Серен диоксид |
|
Реагира с редица вещества, които се срещат в храните като витамини, минерали, ензими и мастни киселини. Може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции.
|
|
Е223 |
Натриев метабисулфит |
Широко използван консервант и антиоксидант. |
Може да предизвика пристъп на астма.
|
|
Е226 |
Калциев сулфит |
Използван като консервант в сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. |
Възможно е да причини дихателни проблеми, ниско кръвно налягане и др.
|
Забранен в САЩ. |
Е230 |
Бифенил |
|
Предизвиква главоболие, неразположение и обриви. |
Не е разрешен в ЕС.
|
Е249 |
Калциев нитрат |
Фиксатор на цвета и консервант при месото. |
Може да доведе до учестено дишане, замайване и главоболие. Потенциален канцероген. |
Не е разрешен при храни за бебета и деца!
|
Е250 |
Натриев нитрит |
Среща се, както в трайните салами, така и в наденица, кренвирши. Особено рискови са сосовете и подправките, с които консумираме месата и надениците. |
Потенциално канцерогенен. |
|
Е320 |
Бутихидроксианизол ВНА |
Използван като консервант, особено в храни, богати на мазнини, в бонбони и в месни продукти. |
Смята се за канцерогенен.
|
|
Е621 |
Мононатриев глутамат |
Използван като усилвател на вкуса във всякакви храни, включително в готвени ястия, особено в китайски ресторанти. Слагат го дори заедно със солта в пуканките и печените ядки. |
Може да причини болки в гърдите, главоболие, сърбежи. Провокира хората да ядат повече, дори след като са се заситили, така че косвено допринася за натрупването на наднормено тегло. Може да доведе до чревни разстройства и кожни проблеми. Токсичен е.
|
|
Е954 |
Захарин |
|
Захаринът и неговите натриеви, калиеви, калциеви соли имат канцерогенно действие. |
Забранени са в САЩ. |
Е951 |
Аспартам |
Изкуствен подсладител, използван в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и др. |
Много хора са алергични към него. |
Забранен е в САЩ, но е широко употребяван от българските производители. Често се среща и в бозата.
|
1,543 преглеждания