Кекс с череши
Дойде сезонът на черешите. Десертите, които може да приготвите с този вкусен плод не са малко. Предлагаме ви една, която е толкова вкусна, че поне за един ден ще пренебрегнете схемата си за влизане във форма за лятото.
Продукти:
- 300-400 гр череши
- 3 яйца
- 1 ½ ч.ч захар
- 1 ч.ч олио
- ½ кофичка кисело мляко
- 2 ч.ч брашно
- 1 бакпулвер
Начин на приготвяне:
1. Измийте черешите и им извадете костилките. Може да ги оставите цели или да ги нарежете на половинки.
2. Разбийте яйцата със захарта. Прибавете киселото мляко, бакпулвера и мазнината, отново разбъркайте. Добавете брашното на части, докато стане гладка смес.
3. Изсипете в намазнена и набрашнена форма за кекс или друга тавичка. Черешите оваляйте в малко брашно и разпределете равномерно, като част от тях натискайте към дъното, друга оставете на повърхността.
4. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато кексът се надигне и хване коричка го извадете и покрийте с алуминиево фолио. Намалете фурната на 150 градуса и продължете печенето до готовност.
5. Изчакайте да изстине преди да го нарежете. Може да поръсите с пудра захар и да сервирате със сметанов сладолед.
Още рецепти за кекс:
Кейк с маскарпоне, боровинки и касис
24,311 преглеждания