Какво ви прави ужасен баща

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

ne-ste-ujasen-bashta

Следващите редове не са за хора без чувство за хумор, най-малкото защото сме сигурни, че няма мъж, които съзнателно да се опитва да е ужасен баща.

Следващите редове са по-скоро с цел да ви подскажат как да не се държите и какво да не правите, за да не попаднете в негативната класация.

Децата се нуждаят от подкрепата, насоките и любовта както на майката, така и на бащата. Някои бащи разбират това и успяват успешно да балансира служебните си задължения със семейните ангажименти, така че да са част от живота на децата си. Други, обаче, са склонни да пренебрегват бащинските си задължения. Помислете добре – какъв тип баща искате да сте за децата си.

Ще се опитаме да ви покажем какви са отличителните белези на ужасните татковци, така че да ги разпознавате и избягвате. Нали не бихте искали децата ви да ви запомнят като ужасен баща?

1. Поставяте кариерата, спортните си занимания, приятелите  и колегите преди семейството

Да изкарва прехраната на семейството за един мъж не е лесна задача, но какъв би бил смисълът на този доход, ако е за сметка на равновесието в семейството. Децата имат нужда от внимание и бащина любов не по-малко от тази на майката. Направете преоценка на задълженията си и не бъдете отсъстващ баща.

2. Избягвате излишния стрес като не пътувате с децата

Пътуванията с децата често е истински кошмар, но това въпреки всичко са незаменими моменти със семейството. Не лишавайте децата си от тях, а и себе си също. Семейните спомени се раждат именно в моментите, в които сте заедно, споделяйте нови преживявания, нови емоции, нови места във всеки удобен момент.

3. Отговаряте на въпросите на децата си с хаплив, ироничен или нелюбезен тон

„Татко, защо небето е синьо?“ ; „Кое прави тази кола толкова бърза?“; „С какво се хранят червеите?“ Да, когато децата са наоколо, въпросите валят като пролетна градушка и макар отговорите за вас да са очевидни, любопитните деца се нуждаят от тях. Вместо да ги иронизирате, за това, че въпросите им  са глупави или безсмислени, им отговорете или потърсете заедно отговора в някоя книга или енциклопедия. Това ще засили доверието и връзката между вас и вашето дете. Освен това след време детето ще ви се доверява във важни от живота си моменти и трудно решими ситуации и ще ви търси за опора и подкрепа, а не толкова, за да му дадете готови отговори.

4. Никога не намирате време да присъствате на тържество или участие на вашето дете в детската градина или в училище

Училищен концерт, спортен турнир, театрално представление? Вие сте толкова изморен и зает, че подобни мероприятия е невъзможно да влязат във вашия график.

Но помислете колко време и усилия е коствала подготовката на детето ви за даденото събитие. Разбира се, съпругата ви, бабите и дядовците, те ще са там и ще подкрепят детето ви, но то ще се оглежда най-много за вас.

5. По време на вечеря упорито мълчите или втренчено гледате в телевизора

Ако по време на вечеря се опитвате да наваксате пропуснатите през деня новини и непрекъснато повтаряте: „Деца, тихо, трябва да видя това и не чух какво казаха“, определено имате проблем. Разбира се, заслужавате порция спокойствие вечер след работа, но децата цял ден са чакали момента, в който ще се приберете, за да си поиграете. Не ги разочаровайте. Вероятно ще са им достатъчни десетина минути.  Това е изключително важна комуникация за развитието на вашите взаимоотношения.  Запишете си новинарската емисия или филма и го изгледайте малко по-късно.

6. Правите хапливи забележки на съпругата си пред децата

Независимо,че мъжът е глава на семейството, не забравяйте, че майката на децата ви е вашия верен партньор в живота ви. Не я обиждайте, огорчавайте и унижавайте не само пред децата, но и когато сте насаме. Защото ако „мама не е щастлива, никой в къщата няма да е.“

Ако децата виждат ежедневно позитивен модел на отношение към майката и съпругата, те ще го пренесат един ден в собствените си семейства. Нужни са две прости съставки – любов и уважение.

7. Повишавате тон когато сте гневен или разочарован

Никой не ви предупреди за това колко дразнещи могат да бъдат децата, нали?  Те цапат, разхвърлят, викат, плачат. Но те именно по този начин възприемат света, учат се как се случват нещата в него. Ако не срещат разбиране и подкрепа, те ще възприемат света като студено и жестоко място. По-добре пребройте до  10 и вместо да кажете нещо, за което само след миг ще съжалявате, по-добре поговорете с детето по начин, които ще му даде нужния отговор и ще го успокои.  Научете се да бъдете търпелив и резултатите няма да закъснеят.

Да бъде един мъж добър баща отнема далеч по-малко усилия, отколкото да е ужасен.

Най-важното нещо, което можете да направите за семейството си, е да ги обичате и да прекарвате максимално много време с тях. И дори не е нужно да им казвате колко много ги обичате – просто им го показвайте. Всичко може да почака – тв предаванията, допълнителните часове в службата, приятелите, бирата с тях, единствените, които не могат да почакат са децата. Защото те за твърде кратко са при вас, за твърде кратко са деца и порастват толкова бързо, че един ден когато излязат от дома, е невъзможно да повярвате , че вече са поели по своя път.

Затова не пропускайте и минута от живота ви заедно! Силните връзки, които ще изградите с децата си, докато са малки е най-хубавото нещо, което винаги ще ви стопля и ще ви носи радост и удовлетворение.

Адаптация от familyshare.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,653 преглеждания

Comments are closed.