Екстровертните деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

extrovert

От съвсем ранна възраст децата се изявяват като екстроверти или интроверти. Обществените нагласи към екстроевртните хора е, че те са приятелски и споделящи настроени.

Екстровертът е човек, който се вдъхновявав от присъствието на други хора, за разлика от интровертния тип хора, които са по-дейни, когато са сами.

Основни качества на характера на екстроверното дете:

 • То се радва на всякакви социални мероприятия и дори ги търси само.
 • Обича да е сред хора.
 • В детската градина и в училище се наслаждава от екипната работа.
 • Лесно се отегчават, когато се налага да действат сами.
 • Радват се, когато могат да споделят и разказват за това, което правят или за намеренията си.
 • Екстровертното дете предпочита да си говори с някого, вместо да седи само и да мълчи умислено.
 • Екстровертите мислят, докато говорят, за разлика от интровертите, които са по-склонни са мислят, преди да говорят.
 • Екстровертите мислят най-добре, докато говорят.
 • За тях всяка идея е нереална, докато не я изкажат на глас.
 • Децата екстроверти нямат затруднения да започнат разговор с всеки, познат или непознат, независимо от мястото, на което се намират.
 • Екстровертите бързо завързват нови запознанства и създават нови приятелства.
 • Тези деца обичат да играя в компанията на други деца, вместо да си играят сами.
 • Харесват отборните спортове и разнообразните клубни дейности.
 • Имат огромен брой приятели и последователи в социалните медии и поддържат активна комуникации с тях.

Проучвания по темата показват, че екстровертите са по-трудно предсказуеми за това как биха реагирали в конкретна ситуация. Степента на екстровертно поведение е различна по отношение на всяко отделно дете и зависи от ситуацията, в която то се намира. Поради тази причина, едно дете може да се прояви като твърде социално при определени обстоятелства и не толкова при други.

Особености в поведението на екстровертното дете:

Децата екстроверти задвижват своите качества при контакт с други хора, поради това може да им е необходимо да се отдръпнат от дадена компания, след като вече са контактували с хората в нея. Например, ако едно екстровертно дете е било на парти, то вероятно ще се прибере у дома доста развълнувано, ще иска да говори за това, какво се е случило, кой какво е казал или направил, и много вероятно да заспи трудно, защото е силно развълнувано и все още пълно с енергия. В такива случаи детето вниманието на детето трябва да бъде отвлечено от някаква друга тема, за да се успокои.

Наред с това поведение обаче, екстроверното дете може и да е съвсем тихо и да се отегчава лесно, ако трябва да прекара твърде дълго време само, но щом се появи някой то да активира своята енергичност. Това предполага, че екстровертните деца, особено онези, които са надарени с някакви таланти, могат да се чувстват най-добре в ситуации, които включват групова работа, сътрудничество и социално взаимодействие.

Може ли един екстроверт да бъде срамежлив?

Това, което много хора не осъзнават, е, че един екстроверт може да бъде срамежлив, също както и интроверта. Срамежливостта е израз на социална тревога. Това може да създаде някои трудности, защото от една страна екстровертите наистина имат нужда от компания, но срамежливостта да затруднява успешното им взаимодействие с хора, които не познават добре. Тези екстровертни деца най-вероятно се нуждаят от помощ, за да преодолеят срамежливостта си. Повечето срамежливи екстроверти се справят добре в организирани групови ситуации, в които могат да бъдат ангажирани социално, без да е необходимо да навлизат в теми на разговор или да търсят специални причини за контакт. Примерите за този вид дейност включват отборни спортове, клубове по интереси, групи за научни дебати или театрални кръжоци.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3 004 преглеждания

Comments are closed.