Синдромът на мигриращата ларва атакува предимно децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_197767130

Какво представлява Синдромът на мигриращата ларва?

Това е заболяване, което се предизвиква от паразитни червеи, разпространяващи се в околната среда чрез изпражненията на животните. Заболяването е познато още и под наименованието Токсокароза, тъй като паразитът може да се придвижва в организма чрез кръвта и да заразява различни органи и да предизвиква възпаление.

Токсокарозата протича с повтарящи се епизоди на повишаване на температурата, увреждане на белите и черния дробове и увеличаване на еозинофилни клетки в кръвта.

Източници са кучетата и котките, когато става дума за домашни любимци и някои диви животни, напр. лисици.

Как се случва заразата?

Заразените животни изхвърлят яйцата на паразита с изпражненията си в околната среда. Там тези яйца са много устойчиви, могат да оцелеят в продължение на години. Заразените кучета могат да предават заразата и на малките си при бозаене. Човек се заразява чрез поглъщане на паразитни яйца, които стигайки до тънките черва преминават в кръвта и лимфата, а с тях до всички органи в тялото – бял дроб, мозък, очи, сърце, бъбреци, мускули и други.

Стигайки до белите дробове паразитите могат да се придвижват нагоре към бронхите и трахеята, откъдето отново да достигнат гърлото и да бъдат погълнати. Така цикълът с преминаване в червата и след това в кръвта се повтаря до безкрайност, а това клинично се проявява с нов тласък на заболяването.

Попаднали в конкретен орган, паразитите се обграждат с поле от клетки. Тази структура, която се образува се нарича гранулом. Така ларвите на паразита просъществуват в организма известно време и при спадане на имунитета се реактивират и отново започват миграция в организма. При това придвижване може да се предизвика алергична реакция, която се изявява в обриви по кожата, затруднено дишане, кашлица. Тежестта на симптомите зависи от броя на навлезлите паразити, кой е поразеният орган, както и от състоянието на имунната система.

Черният дроб често се засяга като това протича с уголемяване и увеличаване на чернодробните ензими в кръвта. Може да има гадене, повръщане, запек или диария.

Пораженията на мозъка могат да протичат със симптоми на главоболие и възпаление на мозъчната кора до гърчове и частична загуба на инервация на крайник. Очите също често се засягат, като симптомите се изразяват във възпаление на структурите на окото, а при засягане на очния нерв дори до слепота.

За да се постави диагнозата се изследват кръв и изпражнения. Прави се рентгенова снимка на бели дробове и ехография на коремните органи.

С нарастването на броя на бездомните кучета и котки, особено през топлите месеци на годината, възможността от заразяване с токсокароза – синдром на мигриращата ларва силно се увеличава. Яйцата на паразита неколкократно се увеличават в почвата, водата, а също и по плодове, зеленчуци разнасяни от насекомите – хлебарки, мухи.

За да предпазим децата, а и себе си от заразяване е добре да се спазва строга лична хигиена , миене на ръцете преди всяко хранене, обработка на месните продукти, периодично обезпаразитяване на домашните любимци.

По материали от интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,982 преглеждания

Comments are closed.