Как Хартояд, Пластоядка и Стъклояд вдъхновиха децата да пазят природата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Montana_180919_1

Над 1100 деца от Монтана, Мездра, Вършец, Сопот и Банско се учиха как да пазят природата от приказните герои в кукления театър на “Екопак България”

Над 9500 деца в България за пет години се вдъхновиха от идеята за разделно събиране на отпадъци и опазване на природата, благодарение на инициативата на „Екопак България“ „Нахрани ме, ям разделно“. Есенното турне на „Театър на приказката – София“ със забавния интерактивен куклен театър „Приказка за юначета с празни тумбачета“ зарадва децата от Монтана, Мездра, Вършец, Сопот и Банско.

Възпитаниците на детските градини и началните училища се забавляваха с Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, които на разбираем език, с музика и танци им разказаха за отговорността на всеки жител на Земята към бъдещето на планетата.

От създаването си „Екопак България“, най-голямата организация за управление на отпадъци в България, провежда различни инициативи, с които образова най-малките. А те много успешно заразяват с идеята за разделно събиране възрастните.

Приказните герои Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, персонажи от спектакъла, разказват на децата, че се хранят с отпадъците, изхвърляни в цветните контейнери на „Екопак България“. А само събраните разделно отпадъци се рециклират и след това заживяват нов живот. „Общият боклук се депонира в депа, които непрекъснато се запълват и земята се покрива със сметища“, коментира Коце, 7 г. от Банско

 Приказката обучава децата кой вид отпадък в кой цветен контейнер трябва да се изхвърля. Малките екогерои участват в състезания по сортиране на отпадъци, а накрая всеки си тръгва с подаръци – комикс книжка за оцветяване и магнити с лицата на Пластоядка, Хартояд и Стъклояд. И с обещанието да разделя отпадъците от опаковки и да ги изхвърля разделно.

ЗА ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ
„Екопак България“ АД е най-голямата в страната организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки, която инвестира в образователни инициативи, чиято цел е да научат децата да събират разделно и да се грижат за  природата.

„Екопак България“ обслужва население от 2,539 млн. души в  88 общини, в които са разположени 18 144 контейнера в три цвята – жълто, синьо и зелено. Компанията оперира с 45 камиона, които извозват отпадъците до 19 сортиращи инсталации.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

906 преглеждания

Comments are closed.