Как да си направим домашна боза
Ще ви е нужна тенджера за получаване на хомогенна смес.
Необходими продукти:
Чаша = 200 мл
1 чаена чаша ръжено брашно
¾ чаена чаша кафява захар
2 л вода
1 чаша био боза
Брашното се запича докато ароматът започне да ви напомня за чаша боза, а цветът стане малко по-наситено кафяв.
Ако желаете, може да пресеете брашното, за да се отстранят по-едрите частици, останали при смилането.
Водата се прибавя бавно с постоянно бъркане, за да не станат бучки.
След като получите хомогенна смес добавяте захарта.
Изчаквате да заври и оставяте 15 минути на по-слаб огън да къкри. Естествено пред цялото време разбърквате.
Бозата трябва да се съхрани в буркан. Затворете плътно и силно.
След като бозата се свари я оставяте да изстине. Ако имате опит с квасене на мляко лесно ще разпознаете моментът, в който трябва да се добави маята. Практичният бабин метод за проверка на температурата – топвате кутрето си в тенджера/буркана и ако ви е приятно топло – нито горещо, нито хладно – значи и на бактериите ще им хареса.
Добавяте маята и разбърквате добре, след което пресипвате в стъклен съд и завивате на топло.
След 6 до 8 часа ще имате прясна, все още сладка боза. Ако я харесвате по-резлива не прибирайте веднага в хладилника. По-късно обаче не я забравяйте, защото при подходяща температура бързо ще се развали.
8,583 преглеждания