Как да си направим домашен кашкавал
Приготвянето на домашни млечни продукти изисква качествено мляко и желание за кулинарстване. В Първите седем сме ви показвали вече как да си подквасите домашно кисело мляко, как да си приготвите моцарела и крема сирене. Сега е ред да ви покажем как да си направите вкусен домашен кашкавал.
Приготвянето на домашни млечни произведения обикновено плаши домакините, но оказва се, приготвянето им съвсем не е толкова сложно, колкото първоначално изглежда.
Домашният кашкавал, както и домашните сирена, извари, кисело мляко и други подобни продукти са далеч по-вкусни от тези, които купуваме в млекарниците, но те са и много по-здравословни, тъй като никоя домакиня не би сложила в тях консерванти, оцветители и стабилизатори, все химични вещества, с които готовите хранителни продукти съдържат в изобилие.
За да приготвите домашен кашкавал ще са ви необходими следните продукти:
4 литра домашно прясно мляко
4 равни супени лъжици сол
1 равна супена лъжица лимонена киселина
15 капки мая за сирене
Начин на приготвяне:
Сложете прясното мляко в подходящ съд с дебело дъно, да заври. Прибавете солта и разбъркайте, за да се разтвори. Оставете осоленото мляко да ври още 5 минути и прибавете маята за сирене, след което оставете сместа да се вари още 10 минути. След като и те изтекат, добавете лимонената киселина и варете още 15 минути.
Свалете съда с млечната смес от котлона и докато е още топла внимателно я прецедете през тензух или ситна марля. Оформете питата кашкавал както е в плата и я притиснете между две дървени домакински дъски и отгоре поставете тежък предмет. Така притиснат кашкавалът трябва да престои няколко часа, а след това приберете готовия кашкавал в хладилника, където го съхранявайте най-малко 2-3 дни, когато дамошният ви кашкавал ще е готов за похапване.
*Ако обичате по-безсолна храна, намалете количеството сол.
**Можете да разнообразите класическия вкус на кашкавала като добавите в сместа предпочитани от вас зелени или сухи подправки, червена чушка, чили, сушени домати, чесън или ядки.
19,740 преглеждания