Как да се справим с повишените нива на естроген без лекарства

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zatlusjqvane-okolo-korema

Стресът, напрежението, непрекъснатото надбягване с времето влияе отрицателно на здравето и живота ни. Не е чудно, че повечето жени, а и мъже, често дори и децата, страдат от хормонален дисбаланс. При жените най-често този дисбаланс се изразява с повишаване на нивата на андрогени или естроген. Това, за съжаление, често води до редица отрицателни последствия.

Когато в женския организъм естрогенът е в повече, това обикновено се обяснява с различни фактори: замърсена околна среда, токсична храна, постоянен стрес. Лечението на това състояние на първо място изисква изясняването на първопричината за него. Важно е всяка жена да е наясно, че взимането на медикаменти често само маскира симптомите, а не лекува основното състояние, поради което нивата на естроген в организма са се повишили.

Симптоми на повишени нива на естроген:

–         Необяснимо наддаване на тегло;

–         Нередовен месечен цикъл;

–         Прекалено слабо или прекалено силно кървене по време на месечен цикъл;

–         Тежък предменструален синдром (ПМС);

–         Фиброзни гърди и матка;

–         Липса на тонус;

–         Липса на сексуално желание;

–         Депресия и тревожност.

Опасности, които крие повишеното ниво на естроген в организма:

Онкологични заболявания, основаващи се на хормонален дисбаланс.  (Рак на гърдата, на матката или на яйчниците. Една на всеки осем жени се диагностицира с рак на гърдата. Заболяването се среща изключително често в последните години, а причината за това е, лекарите обясняват с факта, че именно мастните клетки привличат естрогена, който се трансформира в естрадиол. Поради своята потентност, естрадиолът по-трудно се елиминира от организма, което може да доведе до повишаване нивата на естроген и до опасни за организма метаболитни процеси.)

Автоимунни заболявания. (Драстичните колебания в нивата на естрогена, например по време на раждане и менопауза, могат да повлияят отрицателно на имунитета, като увеличат възпалителния отговор на организма. Тези процеси естествено няма как да бъдат избегнати, но ефектите от тях могат да бъдат сведени до минимум. Много важно е да се избягват т.нар. ксеноестрогени в пластмасовите изделия, козметичните продукти, храната и водата.)

Дисфункция на щитовидната жлеза. (Когато нивото на естроген е прекалено високо, се увеличават нивата на тиреоид – свързващия глобулин, който позволява на хормоните на щитовидната жлеза да циркулират в кръвообращението. Когато тези хормони се прикрепят към TBG, те остават неактивни, а това нарушава метаболитните процеси в организма.)

Свръхрастеж на кандида. (Кандида обитава човешкия организъм, тя подпомага храносмилането и усвояването на хранителните вещества, но от полезна, тя може да се превърне в патогенна, разрушавайки чревната бариера и причинявайки т.нар. пропускливи черва. Научно доказано е, че когато нивата на естроген са високи, кандида е по-патогенна. Жените, които приемат противозачатъчни средства, например, са по-податливи на гъбични инфекции.)

Осем признака, че естрогенът ти идва в повече

Как да възстановим естрогенния баланс в организма?

Храната: Много е важно с какво се храним. Месото и млечните продукти съдържат хормони на растежа, които са в състояние са нарушат не само хормоналния баланс в организма ни, но и да променят изцяло функциите му. Наред с растежните хормони, пестицидите, хербицидите и фунгицидите, с които се третират плодовете и зеленчуците, те имат отрицателно въздействие върху ендокринната система и променят изцяло човешкия метаболизъм.

Водата: Водата днес е силно замърсена, благодарение на изкуствените торове, които се използват в земеделието, от промишлените производства, битовите отпадъци, пластмасите и т.н. Въгледобивната промишленост отделя тонове живак във въздуха ежегодно, от където попада в пръстта. Всичко това неминуемо влияе върху хормоналния баланс на човешкия организъм, както и върху имунната му система.

Козметични средства за лична хигиена:  Средностатистически човек използва между 10 и 15 козметични продукта ежедневно, съдържащи около 130 химикали! Гримовете, лосионите, шампоаните, пастите за зъби и дори сапунът обикновено съдържат ксеноестрогени или химикали с естрогенна активност. Те могат да бъдат по-вредни от естрогените в храната, тъй като през кожата силата им не може да се намали, както се случва, когато ги поглъщаме и черният дроб успява поне отчасти да обезвреди.

Дисбактериоза: Човешкият микробиом е отговорен за правилното функциониране на целия ни организъм, включително и за регулирането на естрогена. Това е възможно благодарение на един ензим, известен под наименованието бета-глюкуронидаза. Когато чревният баланс е нарушен, естрогените не могат да се метаболизират правилно. В тези случаи жените са изложени на по-голям риск от рак на гърдата и на редица други заболявания, причинени от повишени нива на естроген.

Пластмаси: Повечето пластмаси съдържат ксеноестрогени, които могат да замърсят храната и водата, когато са в съприкосновение с нея. Пластмасовите изделия, които се използват за многократна употреба също не гарантират безопасност, дори обратно, заради нагряването в микровълнови фурни и миялни машини, тези пластмасови съдове са потенциално още по-опасни по отношение влиянието си върху повишението на естрогена.

Тежки метали: Подобно на пластмасите, тежките метали като олово, кадмий и живак имат негативно влияние върху нивата на естрогена. Те, за съжаление, са широко разпространени в околната среда и атмосферата и учените смятат, че вероятно са причина за настъпването на ранния пубертет при децата.

Затлъстяване: Натрупването на мастни депа около бедрата и талията също потенцира повишаването нивата на естроген, тъй като мастните клетки го привличат. Естрогенът се чувства като у дома си в тези депа, което на практика означава, че наднорменото тегло поощрява циркулирането на хормона в кръвта. Дисбалансът се засилва от това, че мастната тъкан разгражда други хормони, с цел да произведе повече естроген.

Хормонална терапия и противозачатъчни средства: Всички тези препарати съдържат естроген, а не прогестерон, който е нужен за поддържането на добре балансирана хормонална система. Прогестеронът е жизненоважен хормон, който намалява тревожността, увеличава способността за концентрация и намалява негативните симптоми на ПМС. Той се отделя само след овулация, което не се случва, когато се приемат противазачатъчни средства. Повечето такива препарати съдържат прогестин – синтетичен аналог на прогестерона, а той не носи същите ползи, дори повишава риска от депресия.

Повечето синтетични хормонални препарати са токсични и се метаболизират изключително трудно от черния дроб, а това може да доведе до увреждане на ДНК и повишен риск от онкологични заболявания на гърдата и ендометриума.

Стрес: Хроничният стрес принуждава тялото да преобразува прогестерона в кортизол, а ниските нива на прогестерон поощряват повишаването на естрогена.

Как да поддържаме здравословно ниво на естроген в организма си:

Ревизирайте диетата си: Сведете до минимум или премахнете изцяло месото и млечните продукти, които са произведени по конвенционални начини. Хранете се предимно с растителна храна, отгледана в екологични райони, за да намалите излагането на организма на екзогенни хормони и пестициди. Ако е невъзможно да си набавяте органична храна, поне изключете продуктите, за които категорично се знае, че са депа за всякакви замърсители.

Мръсната дузина: Топ 12 на плодовете и зеленчуците, които съдържат най-много пестициди

Вземете си воден филтър: С негова помощ поне от части ще можете да елиминирате ксеноестрагените, които са широко разпрастранени в питейната вода.

Ревизирайте козметиката, която ползвате: Прегледайте описанията на козметичните продукти, които ежедневно използвате и се стремете да използвате продукти без консерванти, оцветители, изкуствени аромати и парабени.

Избягвайте употребата на пластмасови изделия: Независимо какъв вид е, пластмасата съдържа ксеноестрогени, които могат да повлияят негативно на хормоналните нива. Вместо това използвайте стъклени съдове за съхранение на храни.

Помислете за алтернативи на хормоналните и противозачатъчните средства: И двата вида допринасят за повишаването на нивата на естроген. Ако е наложително да се приемат хормонални препарати, по-добре да се търсят биоидентични заместители.

Котролирайте стреса: Ходете на йога, практикувайте медитация, осигурете си спокоен и достатъчен сън всяка нощ, така ще попречите на прогестерона да се превърне в кортизол.

Хранете се здравословно: Приемайте семена, ядки, зехтин, зелен чай, чесън, цвекло, цитрусови плодове, куркума, кръстоцветни зеленчуци. Тези храни ще подпомогнат детоксикацията на черния дроб.

Хормоните, особено тези, които управляват женската репродуктивна система, са изключително чувствителни към фактори като диета, упражнения, стрес и токсини от околната среда. Дори и най-малките промени могат да доведат до дисбаланс, който често се проявява като излишък на мъжки хормони.

Контролът върху стреса, храненето, спортуването и осигуряването на достатъчно сън са основите на хормоналното равновесие.

По материали от www.powerofpositivity.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

33,523 преглеждания

Comments are closed.