Симптоми на хормоналния дисбаланс

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Melatoninat-hormon-na-sanya

Хормоналният дисбаланс се отразява пряко на външния вид, а развитието на тялото и функциите на организма са пряко свързани с дейността на жлезите с вътрешна секреция и отделяните от тях хормони.

А ето и най-честите симптоми на хормонален дисбаланс, които имат пряко въздействие върху външния вид:

Акне

Често за основна причина за акнето по кожата се счита лошата или недостатъчна грижа за нея. Това е само от части вярно. За тежките прояви на акне причина може да е неправилната диета или месечният цикъл. Ако акнето има постоянен характер и не се повлиява от мерките, които взимате, за да се отървете от него, най-вероятно става въпрос за хормонално разстройство.

Наднормено тегло

Има жени и мъже, които вечно са на диета, периодично прилагат лечебно гладуване, спортуват или буквално „не излизат“ от фитнес залата и въпреки всичките си усилия продължават да са пълни. Както и такива, които поглъщат огромни количества храна, а са тънки като вейки. Това, според лекарите, категорично се дължи на хормонални смущения, които се нуждаят от наблюдение при специалист.

Хронична умора

Хроничната умора най-често е знак, че хормоналното равновесие в организма е нарушено. Дори и хора, които успяват да отделят по 8 часа непрекъснат нощен сън понякога се оплакват от отпадналост и безсилие. Виновен е прогестеронът или по-точно казано неговите повишени нива. Кръвен тест за нивото на прогестерона ще покаже каква точно е истината. Затова, ако сте постоянно уморени, апатични и с нисък тонус, направете това изследване.

Прекомерно изпотяване

Ако изпотяването е придружено от горещи вълни, направете цялостно изследване на нивата на хормоните. Изпотяването може и да не е свързано с хорманалния дисбаланс.

Тъмни кръгове около очите

Ако спите по-малко от 3-4 часа в денонощието, ако работите много и системно не си почивате, със сигурност вече сте се сдобили с тази „екстра“, която е трудно да прикриете с козметични средства. Истината е, че една от основните причини за безсъние и безпокойство е именно хормоналния дисбаланс и ниските нива на мелатонин, заради което много хора спят твърде малко в денонощието.
Хроничното безсъние е много вероятно да е резултат от липса на достатъчно тестостерон при мъжете и прогестерон при жените.

Депресия

Депресията е често срещан симптом на хормоналния дисбаланс. Заедно с прекомерната тревожност и емоционална нестабилност, те могат да се появят непосредствено преди или да съпътстват менструалния цикъл, бременността или менопаузата.
Ако тези атаки са чести и ви безпокоят, консултирайте се с ендокринолог.

Промени в гърдите

Ниските нива на естроген променят структурата на млечните жлези, тя става по-рехава и по-малко еластична. С този факт се свързва отпускането на гърдите и промяната в тяхната форма. От друга страна, високите нива на същия хормон може да е причина за поява на бучки и кисти.
Каквито и промени или болки в областта на гърдите да забележите, консултацията със специалист би ви спестила сериозни тревоги в бъдеще, затова не ги пренебрегвайте.

Косопад

Когато ежедневната загуба на коса е осезателна и очевидна, вероятно става дума за наличие на хормонален дисбаланс. Този проблем не може да бъде решен със скъпи шампоани и козметика за коса. Най-ясен отговор ще даде цялостно хормонално изследване.

Нежелано окосмяване

Докато някои жени се опитват да спрат загубата на коса, други се чудят как да се отърват от нежелано окосмяване. Няма жена, която да не се притеснява от появата на косми по гърдите, лицето, ръцете и други части по тялото, които са нетипични за женския тип окосмяване. Подобно окосмяване е категоричен белег, че е налице сериозен хормонален проблем.

Имайки предвид тези симптоми всеки може сам да определи дали има хормонален дисбаланс и до колко той се нуждае от намесата на специалист. Хормоналното равновесие на човека е много деликатно и фино. То може да бъде нарушено изключително лесно и може да се повлияе както от някои вътрешни промени в тялото, така и от околната среда. Хормоналният баланс е в пряко взаимодействие с ендокринната и нервната системи в организма и поради тази причина, при съмнение за нарушено хормонално равновесие е най-добре да потърсите помощ от специалист ендокринолог.

 по материали от brightside.me

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21,954 преглеждания

Comments are closed.