10 грешки, с които младите майки отблъскват мъжете до тях

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
shutterstock_3240519

Повечето жени, докато са бременни рисуват един идеален и често въображаем свят, изпълнен с идилични картини от съвместния си живот с партньора за близкото бъдеще. Това бъдеще е изпълнено с  разбиране, нежност, спокойствие, споделени грижи и много радости. Но докато децата не дойдат в действителност нито една бъдеща майка не може да си представи как партньорът й ще се държи в изцяло новата ситуация, а очакванията често се оказват напълно нереалистични.

Истината е, че за двойката идването на наследник е стъпка в неизвестността и често захаросаната ни представа, която сме градили предварително се срива за часове, а това има опасност да срине и взаимоотношенията ни с партньора.

Ето защо е много по-добре бъдещият татко да бъде подготвен, че вероятно ще се сблъска със следродилната депресия на своята половинка както и с редица други особености от живота след появата на бебето.

Периодът след раждането е еднакво сложен и труден както за майката, така и за бащата. Често и двамата имат нужда от разбиране и подкрепа, но понякога всеки търси разбиране за себе си, пренебрегвайки другия.

Границите на търпимост и толерантност обаче за всеки е различна, като цяло мъжете в този период от съвместния живот сякаш са по-толерантни. Не бива обаче да се забравя, че всяка връзка се гради на разбиране, сътрудничество, доверие и взаимни усилия.

Няма универсално правило, което двама души, току-що станали родители да следват, така че да преминат през този период без сътресения, но е важно те да бъдат възприемани като възможност за укрепване на отношенията, а не като повод за отдръпване. Идеален съвет за това какво да прави майката или таткото и как да се държи в дадена ситуация няма, но е от изключителна важност и двамата да се стремят и да мислят как да си помагат и как да си взаимодействат, така че да не се стига до негативни чувства и преживявания. Само така ще са от полза и за бебето, и за себе си.

Много мъже след раждането на наследник се чувстват като „третия излишен“ и ако околните пренебрегнат това мъжко усещане, то може да преобърне отношенията в двойката в противоложна посока. Затова е важно да имаме едно наум, ако забележим следните белези и да ги елиминираме своевременно в името на това да запазим добрите отношения помежду си, заради наследника си, но и заради нас самите:

1.      „Третият“ е винаги излишен

Грижите за новороденото изцеждат до капка силите на всяка млада майка, но те са най-важната задача в ежедневието й сега и напълно оправдано всички в първите седмици след раждането се съобразяват с този факт. Мъжът в двойката обаче не бива да бъде пренебрегван, той също има своите тревоги, преживявания, емоции и вероятно много иска да ги сподели или обсъди с най-близкия си човек – майката на своето дете. Затова младите майки е добре, независимо от купищата мръсни памперси, биберони, книги за отглеждане на бебето, ританки, шишета и още един милион все в тоя ред неща, да споделят както грижите, така и радостите от появата на новия член на семейството с таткото.

2.      Ограничаване на периметъра му

Показвайте на мъжа до себе си, че неговите задължения у дома и в професията му са от голямо значение за вас, интересувайте се как вървят делата му и го окуражавайте да продължава напред. Интересувайте се как е минал неговият ден, споделяйте случки от вашия и не пропускайте да му показвате, колко е важен за вас и за детето ви. Ако правите обратното на това и го игнорирате, той ще се отдръпне и отчужди, защото ще се чувства недооценен и изолиран.

3.      Прекомерната нужда от обич

Всяка жена има нужда да бъде обичана, но младите майки се нуждаят от няколко пъти повече обич и любов и въпреки, че често са преуморени, загрижени и отнесени и комуникацията с тях е трудна, трябва да получават допълнително положителни чувства и емоции, без да бъдат обвинявани в излишно капризничене. Но и татковците не са магьосници, заредени с неизчерпаем резерв на търпение. За да заредят своите батерии те също се нуждаят от любов и внимание.

За да няма сътресения е добре да има взаимност и търпение. Опитайте се да започнете да си пишете дневник на положителните емоции, за които да се радвате и да благодарите. Ежедневно си записвайте подобни поводи, ще се уверите, че независимо от безсънните нощи и честите недоразумения ще започнете да мислите много по-положително. Педиатрите и специалистите по женско здраве също съветват младите майки да се стараят да са в добро настроение, тъй като то има пряко отношение, освен към нея самата и към детето.

4.      Занемареният външен вид

Често след раждането младите майки занемаряват външния си вид, под претекст, че си стоят само у дома, че кърмят, че не са си възвърнали формата след раждането, че имат излишни килограми. Всички млади майки обаче е добре да помнят, че мъжът до тях обича да ги вижда както ги е виждал преди – спретнати и добре облечени. Да изглеждат добре, е важно не само за татковците, това е от съществено значение и за самите майки, защото добрият външен вид носи самочувствие и самоуважение.

5.      Жената „командир“

Много млади майки се превръщат в истински „командири“ след раждането на бебето. Веднъж възприели, че основните отговорности за отглеждането и възпитанието на детето са техни, майките започват да издават всякакви заповеди на околните, и най-вече на половинката си, свързани с бебето, без дори да осъзнават, че по този начин нарушават взаимоотношенията с партньора си, поставяйки го на по-ниско стъпало в семейната йерархия. Същото може да бъде постигнато и с гальовен и тих глас или с помощта на шеговит тон.

Високият и императивен тон е като бодлива тел, която ще отблъсне таткото и ще го отдалечи както от майката, така и от детето. Мъжете мразят жените да повишават тон, а крясъци просто ненавиждат. Затова младите майки трябва да контролират интонацията си и да подбират внимателно думите.


Статията продължава на следващата страница

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

85,919 преглеждания

Comments are closed.